Annons

(S) flirtar med bostadsrättsinnehavarna

Nyheter I morgon, torsdag, presenteras socialdemokraternas nya bostadspolitik. Partiet har tidigare framstått som ett parti som enbart värnar hyresrätten. Nu är det dags att stå upp för dem som äger sin bostad, skriver partiets stockholmsavdelning i en rapport som Hem & Hyra har tagit del av.​
Socialdemokraterna konstaterade i sin valanalys efter riksdagsvalet 2006 att en orsak till att den borgerliga alliansen vann, var att den lyckades attrahera den lättrörliga medelklassen.
Särskilt tydligt blev detta i medelklassens högborg, Stockholms stad, där socialdemokraterna gjorde ett ”katastrofval”, enligt analysen.  Partiet backade där med hela 8,2 procentenheter jämfört med valet 2002.
Störst var nedgången i områden med många bostadsrätter, radhus och villor.
Det har nu socialdemokraterna i Stockholm tagit till sig och lanserar inför valet 2010 en bostadspolitik med sikte på att locka tillbaka huvudstadens bostadsrättsinnehavare och villaägare.
Eller ”en modern, framtidsinriktad och offensiv bostadspolitik”, som partiet själva beskriver det.
I en sådan ingår bland annat att underlätta för ungdomar att äga sin bostad genom att införa avdragsrätt för bosparande, samt en översyn av mäklarlagstiftningen så att köparens ställning stärks vid bostadsköpet.
 
Socialdemokratin bör även i högre grad betona valfrihet mellan olika upplåtelseformer och föra in ägandets villkor i en heltäckande bostadspolitik, står det i rapporten.
Partiets stockholmsavdelning ägnar också stort utrymme åt hyresrätten och hur den ska utvecklas i framtiden.
Rapporten föreslår att hyresrätten ges lika skattemässiga villkor som bostadsrätter, samt att hyresgästernas inflytande över boendet stärks på olika sätt.
Dessutom ska ombildningar som sker av ideologiska skäl stoppas och allmännyttans hyrestak finnas kvar, enligt rapporten.
Huruvida socialdemokraterna i Stockholms förslag överensstämmer med partiets åsikter på riksplan återstår att se på torsdag. 
Men riksdagsledamoten Carina Moberg är ordförande i partiets rådslag för bostadspolitik och dessutom sammankallande i stockholmsavdelningens arbetsgrupp.
Sannolikheten är därmed stor att stockholmarnas förslag upprepas vid torsdagens presskonferens.
Hem & Hyra har förgäves sökt Carina Moberg för en kommentar.

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Striden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg Granskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år" Allmännyttan töms på miljarder – så svarar politikerna Kärleken förde Sven Wollter till en hyresrätt i Luleå M erbjuder 20 000 hyresgäster att köpa sin hyresrätt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.