Annons

Så fungerar Bostad först i Helsingborg

Helsingborg Bostad först vänder sig till personer med stora problem och som befinner sig långt bort från bostadsmarknaden. Ett pågående missbruk är inget hinder. Hem & Hyra träffade Björn Wäst och Jennifer Reed som jobbar med modellen i Helsingborg.
Foto: Gry Ellebjerg
Björn Wäst, är enhetschef för stödboendeenheten i Helsingborg och Jennifer Reed är socionom.

Vem kan få en Bostad först-lägenhet?
Jennifer: Personer som har ett stort stödbehov och en längre problematik bakom sig som exempelvis missbruk. Det är socialsekreteraren som skriver ut en bostadsremiss till en Bostad först-lägenhet. Sedan träffar vi personen i fråga och diskuterar vilket stöd de behöver, hur de ser på en lägenhet och hur de ser på hyreslagen.

Björn: Ja, Bostad först är ju kopplat till stöd. Man får inte bara en lägenhet. Har man en Bostad först-lägenhet innebär det att man också ska ta emot stöd.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vilket typ av stöd handlar det om?
Jennifer: I början är det vanligt med praktisk hjälp som autogiro, adressändring och påkoppling av el. Sen kan det komma saker som ”jag vill hälsa på min mamma men jag vågar inte ta kontakt” eller ”jag behöver fixa mina tänder men vet inte vart jag ska vända mig”. Vi har också en beredskapstelefon och är tillgängliga dygnet runt. Det kan vara att folk känner sig ensamma, får panikångest eller är oroliga för något.

De som har ett missbruk. Måste dom ta itu med det direkt?
Jennifer: Stödet handlar om att klara boendet sen om man är aktiv i ett missbruk spelar ingen roll.

Vad skiljer ett Bostad först kontrakt från ett ”vanligt” kontrakt?
Björn: När hyresgästen flyttar in får den ett förstahandskontrakt som står i sitt namn men de första två åren avsäger man sig besittningsrätten. Den får man efter två år. Det betyder att du inte har rätt att bo kvar om hyresvärden säger upp ditt avtal. Det var ett krav från fastighetsägaren.

Läs ocksåBostad först – succén som kom av sig

20 procent av era hyresgäster åker ut. Vad beror det på?
Jennifer: Vanligaste orsaken är obetalda hyror.

Annons

Fast ni kräver autogiro?
Björn: Ja, men du kan ju gå in, ändra inställningar och plocka ut pengarna. Du blir inte uppsagd på grund av en eller två sena hyresskulder men blir det flera så kan du åka ut. Störningar är också ett vanligt skäl.

Jennifer: Vi åker ju inte dit om det är fullt pådrag. Då ringer vi polisen. Däremot kan vi ha ett samtal dagen efter och säga att vi har fått in en störning från din lägenhet och så här och så här ser det ut. Vad säger du om det? Och så får personen i fråga ge sin syn på saken. Den kanske säger att jag uppfattar det inte alls så som du beskriver det. Det var bara Pelle som var här och då säger jag tänk på hyreslagen och på att inte störa grannarna. Om du inte bryter det här beteendet kan du bli av med lägenheten.

Läs ocksåSocialtjänsten − den motvilliga hyresvärden

Björn: Vad samtalet går ut på är hitta vilket stöd är det den här personen behöver för att det inte ska hända igen. Många gånger handlar det om att sätta gränser och det kan vara svårt. Parallellt har vi har även en dialog med fastighetsägarna om hur vi ska hantera situationen.

Är det okej att säga: ”jag vill inte ha mer stöd”?
Jennifer: Man har stödinsatsen i två år. Därefter får man full besittningsrätt på sitt förstahandskontrakt.

Björn: Vi vet att störst risk att misslyckas är de tio första månaderna så där är det viktigt att man håller i stödet men kommer man över den perioden har man oftast landat. När två år har gått är det många som säger tack nu klarar jag mig på egen hand. Då bor dom bara kvar men ganska många vill fortsätta ha kontakt. Många känner sig trygga med vetskapen om att de kan ringa. Dom gör det inte men de kan göra det.

Annons

Varför är ett eget hem så viktigt?
Jennifer: Har man levt ett tufft liv i många år behöver man tid för återhämtning och bearbetning.  Man har kanske bott under buske sju i fem år eller i en trappuppgång och bränt alla kontakter med sin familj. Återhämtning kan ju se olika ut men de flesta får ju en bättre psykisk och fysisk hälsa som ett resultat av att de har ett eget hem. Många får ett minskat missbruk eller så slutar dom helt. De slipper fara runt överallt och duscha på en plats, äta på en annan och sova på en tredje. Här finns allt på ett ställe.

Björn: Det är svårt att hålla kontakten med nära och kära när man bor på ett härbärge. Du kan ju inte bjuda in någon där. Ett hem är viktigt för det ger dig möjlighet att ta kontakt med vänner och familj igen. Många har en sorg över förlorade relationer så ett hem är väldigt viktig för att en människa ska kunna bli hel.

 

Läs också Mannen som gillar att betala hyran När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.