Annons

Sa nej till ersättning för rivningshus – vräks

Nyheter Kvinnan blev erbjuden att hyra en stor villa eller en central våning, men vägrade. Hon ville inte heller bli utköpt för 100 000 kronor. Nu måste hon flytta ändå - utan ersättning.

Ända sedan 1988 har den 63-åriga kvinnan bott i ett stort hus på landet i Uppland.

Byggnaden är gammal och sliten och har inte ens rinnande vatten sedan brunnen förstördes för några år sedan. I stället har kommunen, som äger huset, kört ut vatten i en tankbil varje månad.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I fjol sade kommunen upp kontraktet. Huset ska rivas och ett behandlingshem ska byggas på platsen.

Hyresgästen erbjöds två olika ersättningsbostäder, dels en villa på 180 kvadratmeter, med tomt, dels en stadslägenhet på över 200 kvadratmeter.

Annons

Men kvinnan sade nej. Inte heller kommunens erbjudande om 100 000 kronor i kompensation ville kvinnan acceptera. 

Läs ocksåHyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyrorPerson som river hyreskontraktet.

När uppsägningen prövades i hyresnämnden berättade hon att hon efter över 26 år är mycket fäst vid huset. Hon har odlingar på tomten och även hennes make och en inneboende har stort behov av att bo just där.

Men hyresnämnden kom fram till att uppsägningen är giltig. Avgörande för beslutet är dels att kommunen planerar att riva huset, dels att hyresgästen har erbjudits en bostad som hon ”skäligen kan nöjas med”. Enligt hyresnämnden har båda de erbjudna ersättningsbostäderna betydligt bättre standard och underhåll än rivningshuset och man kan inte kräva att den ska ligga i samma område eller ha samma hyra.

Annons

Kvinnan överklagade till Svea hovrätt, som nu har fastställt domen. Senast 1 september måste hyresgästen flytta.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.
Läs också Hyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhet Förhoppningarna gick upp i rök: sluteldat för hyresgäster med öppen spis Sopkaos på balkongen – hyresgäst uppsagd för tredje gången

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.