HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Så slänger du granen – lagligt

Nyheter Att julen varar än till påska är en sliten lögn. När godhetens högtid nu närmar sig sitt slut gäller det att göra sig av med granen på mest moraliska vis. Annars väntar böter.

Julen tog slut nästan innan den hann börja. Kvar är endast en skamfilad ursäkt till julgran som står och barrar i ett hörn. Det är nu en dryg vecka kvar till tjugondag Knut, då julen enligt traditon ska ut.

För ett ögonblick frestar kanske tanken att hysta ut eländet från balkongen eller släpa ut den till närmaste skogsdunge. Men då gör man sig sannolikt skyldig till nedskräpning och riskerar böter eller fängelse upp till ett år.

Läs ocksåBeslutet: Joakims värd måste sluta dumpa hyresgästernas soporHyresvärden Lennart Adfors i Göteborg måste upphöra med att gå ignom och dumpa sina hyresgästers sopor.

För dig som saknar grovsoprum i huset kan det vara en bra idé att göra vissa efterforskningar på förhand. Reglerna skiljer sig nämligen åt mellan landets kommuner. Medan vissa anordnar en större mängd så kallade ristappar där de döende träden kan staplas utan avgift kräver andra att granarna transporteras till någon av återvinningscentralerna.

Har du riktig tur ligger redan en lapp från din lokala skola eller idrottsförening och väntar i brevlådan. Dessa hjälper gärna till med att göra sig av med julgranen din, för en rimlig slant.

Att slå en signal till sin hyresvärd är absolut att rekommendera. Goda värdar anordnar ofta insamlingsdagar då hyresgästerna kan passa på att släpa ut barreländet – annars känner de säkerligen till var du smidigast kan sköta dumpningen själv. Och att huset är välsignat med ett grovsoprum är ingen automatisk garanti för att din hyresvärd tillåter att en stor gravhög av granar samlas där, eftersom företaget som tömmer kan vägra ta sig an ett överfullt soprum.

Läs ocksåHär rotar värden igenom hyresgästernas sopor – se filmen: ”Kan läsa vår post”

En annan smart idé är att snacka ihop sig grannarna emellan och hjälpas åt med frakten, vilket även öppnar för ett utmärkt tillfälle att anordna julgransplundring tillsammans.

Om alternativen ovan känns urbota tråkiga går det ofta även bra att stycka granen i småbitar, förpacka i plastpåsar och slänga hela rasket i hushållssoporna.

Läs också Här håller sensorer koll på soprummen - efter lyckat test digitaliseras alla kärl Sopkameror halverar stöket – ändå nödlösning: ”Ger en konstig känsla hos många” Värden rotade igenom Emmas sopor – skickade faktura på tusen kronor: ”Helt absurt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.