Annons

Så slänger du granen – utan att få böter

Nyheter Nu ska julen ut! Men inte på vilket sätt som helst. Slänger du granen felaktigt kan du straffas med böter – eller i värsta fall fängelse. Så här gör du!

På söndag är det tjugondedag jul … eller Knut som vissa lite busigt säger. För somliga en sorgedag, för andra en lättnad över att slippa tomtar, troll och granar för den här gången.

Men för dig som behöver bli av med din nakna, sönderbarrade gran gäller det att känna till reglerna för sophantering där du bor. Hivar du ut granen på gatan eller i närmaste skogsdunge gör du dig sannolikt skyldig till nedskräpning, vilket innebär en risk för böter eller i allra värsta fall fängelse upp till ett år.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Exakt hur man bäst bär sig åt skiljer sig mellan kommuner och bostadsområden. Att spana in anslagstavlan eller slå en signal till hyresvärden är en varm rekommendation. Många värdar anordnar insamlingsdagar då hyresgästerna kan lasta av grankadavren på angiven plats – annars kan de säkerligen tipsa om var du bäst gör dig av med juleträdet. Har du tur har kommunen anordnat en större mängd så kallade ristappar, där de döende träden kan slängas kostnadsfritt.

Annons

Att ditt hyreshus har ett grovsoprum är innebär inte per definition att ni fritt kan börja stapla granar på golvet, då företagen som sköter sophämtningen ofta vägrar ta hans om dessa julrester. Det säkraste kortet är därför att på egen hand forsla granen till närmaste återvinningscentral – eller se efter om det finns någon lokal idrottsförening eller skola som erbjuder upphämtning av det barrande eländet mot en liten slant.

Känner du dig riktigt desperat får du även ofta lov att stycka grannen i småbitar, lägga dessa i plastpåsar och slänga minnet av julen i hushållssoporna.

Annons
Läs ocksåSlängde fyra sopsäckar i fel tunna – kan vräkas efter slarvetHänder som knyter ihop en svart sopsäck och en övervakningskamera.
Läs också Sopkaos på balkongen – hyresgäst uppsagd för tredje gången Ny lag om sortering av matavfall – de kraven ställs på hyresgäster och hyresvärdar Därför kameraövervakas hyresgästerna i soprummen: ”Mycket pengar men värt det” Slarv med matavfall straffar hyresgästerna - ger högre hyror: "Orättvist"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.