Annons

Så stoppar du inbrottstjuvarna

Västra Götaland Förra året anmäldes närmare 1 200 lägenhetsinbrott i Västra Götaland. Men inför semestern finns flera sätt att hindra tjuven, tipsar polisinspektör Arne Forslind.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Grannsamverkan är en bra metod för att förebygga lägenhetsinbrott. Men enligt polisinspektör Arne Forslind har den ofta svårt att få fäste i hyreshus.

Sommar och sol, bortresta semesterfirare. Tomma lägenheter. Det ligger nära till hands att utnämna sommarmånaderna till högsäsong för inbrottstjuvar. Men så är det faktiskt inte, enligt polisinspektör Arne Forslind, brottsförebyggare på Polismyndigheten i Västra Götaland.

– Många föreställer sig att det är en väldig topp på sommaren. Det är det inte i någon boendeform. Men då står lägenheten ofta obebodd och obevakad under en längre tid, det gör ju kanske att man funderar mer på det.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I fjol anmäldes 1 190 lägenhetsinbrott, både försök och fullbordade brott, i Västra Götaland. För den som drabbas är det ofta en tuff upplevelse.

– Bostadsinbrott är väldigt integritetskränkande. Just känslan av att någon har varit inne i ens egen sfär. Det handlar inte bara om själva värdet utan drabbar hela familjen, även barnen, säger Arne Forslind.

Annons

Men det finns sätt att stoppa tjuven, som gärna letar svaga punkter och helst inte vill ha något oväsen. Första steget är att verkligen använda de lås man faktiskt har, till exempel ett extra sjutillhållarlås på ytterdörren eller en låsbar altandörr. Fönster ska stängas och synliga nycklar hängas undan.

Läs ocksåTrakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda"Bild visar en trappuppgång plus en helsvart silhuett av en man.

– Och så är det bra att ha några betrodda grannar som man kan berätta för att man ska åka bort. De kan vattna blommor, ändra lite i fönstren och framför allt tömma brevinkastet eller postfacket, tipsar Arne Forslind.

Han avråder också från att släppa in okända personer i portuppgången.

– De får vackert kommunicera med den lägenhet de ska till. I princip varje människa har mobiltelefon i dag. Det är ett av de tillfällen där man kanske ska vara lite oartig ibland.

Annons
Läs ocksåKriminell miljonrullning i lyxiga porten – med hyresvärdens hjälp: "Ekobrottsfabrik"Estniska huset i centrala Stockholm har under många år varit en bas för kriminella, utländska företagare.

För den som vill förebygga brott på längre sikt kan grannsamverkan vara en metod (läs mer i faktaruta här intill). Men ofta fungerar sådana nätverk bättre där folk äger sitt boende, menar Arne Forslind.

– Vår erfarenhet är att den har svårt att få fäste i flerfamiljshus med hyresrätt. En del säger att de bara hyr. Man har inte full makt och kontroll om man vill vidta åtgärder, och även om man vore fri så kanske man inte vill hosta upp egna pengar. Det behövs stöd, av en fastighetsägare eller någon förening.

Fakta: Grannsamverkan

Läs mer på www.samverkanmotbrott.se. Du kan också ringa 114 14 och be att få tala med din lokala polis som sysslar med brottsförebyggande frågor. Kanske kan det vara ett projekt för din lokala hyresgästförening att satsa på?

Läs också Ann-Christins saker försvann – värden lyckas inte ta reda på vad som hänt: ”Vi har ingen aning” Nytt rekordår – så skyddar du dig mot förrådsinbrott: "Ha inte farmors guld där" Grannar hamnar i skottlinjen för gängen: ”Tänk om någon kastar in en bomb!”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.