HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Så tycker partierna om äldres boende i Östergötland

Östergötland Flera kommuner i länet saknar både senior- och trygghetsboende. Hem & Hyra har frågat de politiska partierna om hur de ser på bostadssituationen för äldre i Östergötland.
Foto: Jenny Knutsson
Ödeshögsbostäder bygger 14 nya senior- lägenheter på Ringvägen i Ödeshög. Men i vissa kommuner saknas bostäder riktade till äldre.

De två kommuner i Östergötland som har högst andel pensionärer, Vadstena och Valdemarsvik, är också de enda där det helt saknas både senior- och trygghetsboende. Det visar Hem & Hyras granskning av tillgången på bostäder för äldre i länet. Efter publiceringen skickade tidningen en enkät till de politiska partierna i region Östergötland.

Partierna som har besvarat enkäten är eniga om att det behövs fler bostäder för äldre men också att det är viktigt med ett varierat utbud. Däremot går åsikterna isär om vad bristen beror på och vad som bör göras.

Läs ocksåHyresförhandlingar klara med Västerviks Bostad

”Tyvärr har denna grupp oftast glömts bort i planeringen de senaste åren. I stället har fokus legat på andra former av boende”, skriver Muharrem Demirok (C), kommunalråd i Linköping.

Johan Löfstrand, riksdagsledamot för Socialdemokraterna, menar att ansvaret för att lösa frågan ligger hos kommunerna men att regeringen dragit ett strå till stacken genom att införa statligt stöd till nybyggnation av äldrebostäder.

Ricardo Olivares på Vänsterpartiets distriktskansli bedömer att bristen framför allt gäller hyreslägenheter och att det största problemet är för höga hyresnivåer och att bostadstilläggen inte har höjts i samma takt.

Läs ocksåSambopar betalade för mycket hyra

Enligt Moderaterna ligger en stor del av problemet i att processen att ta fram nya planer och producera bostäder är för komplicerad. ”Den måste reformeras”, skriver Felicia Roel, politisk sekreterare för Moderaterna i Linköpings kommun.

Mia Sköld, distriktsordförande för Miljöpartiet, menar att ensamhet är ett växande problem bland äldre och att det därför behövs samlingslokaler och träffpunkter.  Det är något som till exempel brukar finnas i trygghetsboenden.

Fotnot: Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna har inte svarat på enkäten.

Läs ocksåProtest mot Borlänges miljonuttag från Tunabyggen
Läs också Tryggt boende lockar många Teven tillbaka i Njurunda

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.