Annons

Sålde svart – tvingas betala tillbaks 185 000 kronor

Stockholm 200 000 kronor – så mycket kostade ettan i Enskede. Men efter en förlikning i tingsrätten tvingas nu säljaren betala tillbaks nästan hela beloppet. 
Säljaren av det svarta kontraktet påstod att köket och inventarierna kostat 100 000 kronor.

Sällan har en svart lägenhetsaffär varit så väldokumenterad som försäljningen av den 46 kvadratmeter stora ettan på Boråsvägen i Enskede. Sida upp och sida ner i tingsrättsprotokollen går det att läsa utskrifter av hela tillvägagången via SMS fram till den slutgiltiga betalningen. Allt börjar så här, när den dåvarande förstahandshyresgästen kontaktar andrahandshyresgästen: 

– Hej tjejen 🙂 hur var semestern? Jag har lite tråkiga nyheter, men kände att jag skulle informera dig så fort som möjligt. Jag tror att jag kommer att sälja mitt kontrakt på lägenheten för att jag och (pojkvännen) letar efter en gemensam lägenhet… 

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Mottagaren av SMS:et var alltså den kvinna som hyrde lägenheten i andra hand. Och hon hade inte någon annan lägenhet som hon kunde flytta till med kort varsel. Och beslutade därmed att hon kunde vara spekulant på lägenhetskontraktet. Först bjöd hon 100 000 kronor eftersom säljaren påstod att hon hade en annan intressent. Kvinnan fick gå till sin mamma för att låna pengar men det visar sig inte räcka på långa vägar. En tredje person blandas in och nu går budgivningen igång. Priset trissas eftersom budgivare två tyckte om lägenheten. 

Annons

– De var mer entusiastiska än vad jag trodde. De vill veta hur mycket du var villig att betala? …så det är nog bra om du pratar med din mamma om hur mycket ni kan lägga! Kram, skriver säljaren till kvinnan som till slut får ta ett banklån för att betala det dubbla utgångspriset. 

Men över tid känner sig kvinnan inte nöjd med affären. Hon vänder sig då till hyresgästföreningen för att undra om det går att häva köpet, även om det nu gått några år. Med gedigen dokumentation i form av SMS och bankutdrag görs bedömningen att det kan man göra. Men frivilligt, det vill inte säljaren betala tillbaks några pengar. Säljaren säger nu att betalningen inte alls gällde för lägenheten i sig, utan att det var en överenskommelse som fanns, att hon skulle få tillbaks investerade pengar så som köksinredning, av kvinnan. Med kravet om återbetalning av pengar känner sig säljaren istället både förtalad, utpressad, kränkt, skrämd, stött och utsatt för falsk tillvitelse. Allt enligt kommunikation som återges i tingsrättens protokoll – och bestrider därmed samliga krav. 

Läs ocksåAnonym tipstjänst för hyresgäster - nytt sätt att jaga svarta kontrakt: "På gränsen till angiveri"

Hyresgästföreningens ombud Roland Sjölin och Bengt Öhman å sin sida säger att inventarierna inte ens är värda 100 000 i inköpspris och att den historien därmed är plockad ur luften. 

Annons

I tingsrätten gör dock säljaren ett nytt val helt om och går med på att betala 185 000 kronor efter en förlikning. 

Läs också Från hot till Kronofogden – då kan du bli vräkt och så går det till "Väldigt bra för pengarna" – supervärden tvingas flytta efter svartuthyrning Ola Rapace i hemlig överenskommelse med advokat – krävde tillbaka pengar för svartkontrakt Stämdes när hon ville flytta – nu tar advokaten Yasmines fall till Högsta domstolen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.