Annons

Säljplaner väckte debatt

Gotland Varför ska hyreshusen säljas och kommer det bli lyxrenoveringar och höjda hyror? Frågorna var många när Hyresgästföreningen i går bjöd in till en bostadspolitisk debatt om Gotlandshems planer att sälja 944 lägenheter.
Foto: Pia Malmros
Debatt om Gotlandshems försäljning .

Ett 60-tal åhörare dök upp när Hyresgästföreningen i går kväll anordnade en bostadspolitisk debatt i Visby. En panel med representanter för alla åtta politiska partier i regionfullmäktige hade bjudits in för frågor om den planerade försäljningen av Gotlandshems lägenheter.

— Alla partier var för allmännyttan och att den fyller en funktion i samhället. Men argumenten för en försäljning var att det kostar för mycket att renovera de här områdena och den kostnaden vill Gotlandshem skicka över till en ny ägare, säger Stefan Uddebrant, ordförande för Hyresgästföreningen på Gotland.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Var det några som var emot en försäljning?

— Det är tre partier som är emot och det är Vänsterpartiet, Feministiskt initiativ och SD. Men majoriteten, de partier som har flest platser i fullmäktige, de ser det som enda utvägen att rädda ekonomin för Gotlandshem. Så jag tror det blir en försäljning, säger han.

Annons

Även Hyresgästföreningen anser att det är fel att sälja fastigheterna. Men enligt Gotlandshem behöver man avyttra hus för att ha råd med nyproduktion och kunna rusta kvarvarande miljonprogramsområden. Kritiker menar att bolaget borde kunna finansiera det på andra sätt, till exempel genom att låna mer pengar. Beslutet om att sälja ska tas upp i regionfullmäktige för beslut den 18 december.

Läs ocksåGotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procentSusanne Davidsson, Hyresgästföreningen, Joakim Martell, Gotlandshem

En ny ägare ska dock uppfylla krav på att vara socialt ansvarstagande och förbjudas att ombilda eller sälja husen vidare under tio år framöver. Men beskeden under debatten i går var inget som lugnade åhöraren Josefin Aspendal, som bor i ett av hyreshusen som planerar att säljas i Gråbo.

— Många som bor här är oroliga för vad som kommer att hända och det kändes inte som om de lyssnade på det. Det vi fick var mer en förklaring till varför man ska sälja, så tryggheten blev inte starkare av att gå på mötet, säger hon.

Annons

Vad är du orolig ska hända?

Läs ocksåKraschlandning för hyresförhandlingarna på Gotland: "Skulle leda till katastrof"

— Att det blir en ny hyresvärd och att det kommer bli renoveringar som höjer hyrorna. Jag vill gärna bo kvar här och hos Gotlandshem, så min förhoppning är att det inte blir någon försäljning, säger Josefin Aspendal.

Läs också Barbro protesterar mot 17 procents hyreshöjning: "Jag kan tvingas flytta" Gotlandshem vill riva 148 hyresrätter – oroligt läge för hyresgästerna Allt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.