Annons

Sänkt hyra – och höjd efter bruksvärdering

Malmö ​Ejendomsselskabet sänker hyran i två fastigheter på Köpmansgatan och Ystadvägen i Malmö. Samtidigt höjer man hyran på andra adresser. En form av paketlösning som är vanlig när Hyresgästföreningen förhandlar med stora fastighetsägare.

​− Första tanken var att det måste vara något fel. Hyror, precis som el och mat, går aldrig ner, säger en glad Rikard Höglund.

Annons
 
Han och sambon Jenny Brändström fick besked om en hyressänkning på tre procent.
 
Hyressänkningen är resultatet av en bruksvärdering som Hyresgästföreningen gjort på uppmaning av fastighetsägaren.
 
– Vi märkte när vi tittade på Ejendomsselskabets fastigheter att vissa låg för högt och vissa låg för lågt, säger Benny Bendzovski, förhandlare på Hyresgästföreningen i Malmö.
 
Han menar att det är lättare att få igenom hyressänkningar hos stora fastighetsägare. En sänkning i en fastighet jämnas ofta ut av höjningar någon annanstans när många fastigheter granskas.
 
– Men det gäller att de köper hela paketet, inte bara höjningen, säger Benny Bendzovski.
 
Orvar Espert på Kanslihuset som förhandlar hyrorna för många fastighetsägare medger att det kan ha en viss psykologisk betydelse.
 
– Men vi kohandlar inte mellan fastigheterna. Vi tittar på varje enskild fastighet, säger han.

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Medlare ska få fart på hyresförhandlingarna: "Komplicerat" Värd vill höja 10,6 procent – "Folk är oroliga att inte klara det" 15 procent högsta yrkandet hittills i Aros-Gävle – se om din värd är med på listan Hyresvärdar försöker lura sig till hyreshöjning: "Bedrägligt beteende" Nya rekordkravet: Så vill värdarna höja hyrorna - igen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.