Annons

Selfie på historisk mark

Jönköping Finnvedsbostäder bygger nytt på gamla Jochnicktomten i centrala Värnamo. Och att det en gång i tiden låg en mekanisk verkstad här går inte att missa.
, ,

I augusti togs första spadtaget för Finnvedsbostäders nya bostadsområde Städet, på en av stadens mest centrala platser.

Tomten har stått öde i över 20 år, sedan Jochnick & Norrmans mekaniska verkstad, revs. Verkstaden startades i slutet av 1800-talet och kom att bli känd både i Sverige och utomlands.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Frågan är om  Jochnicktomten kommer att fortsätta heta Jochnicktomten i folkmun även i framtiden. Förmodligen. Eller kanske en kombination, Städet på Jochnicktomten.

Finnvedsbostäder har bland annat precis avslutat en tävling för att hylla Harald Jochnick och Erik Norman. Det hela gick ut på att ta en jochnickselfie i en tavelram med tidstypisk mustasch och tagga med #stadet.

Annons

I går utsmyckades staketet runt byggarbetsplatsen med banderoller. Växelvis handlar banderollerna om hur lägenheter och området kommer att se ut, varvat med det historiska som skett på platsen. Lite som en utställning där dåtid möter framtid.

Läs ocksåElen försvann när värden hamnade hos Kronofogden: "Det har varit kämpigt"Hyresgäst framför hyreshus i Värnamo.

– Det är nästan som en konstvandring och man kan känna sig för om detta kan vara rätt boende för mig. Vi tror att det är viktigt att få den känslan på plats, berättar Caroline Fagerström, Finnvedsbostäders marknadschef.

– Nästan alltid när man bygger nytt i en stadskärna så är det historisk mark man bygger på. Vi vill koppla ihop historien med framtiden. Vi har även en konstnär som tittar på utsmyckningen. Vi vill att man ska förnimma att det en gång låg en maskinteknisk verkstad här. Och det kommer att bli fler tävlingar, säger Caroline Fagerström.

Nybygget sker i två etapper och totalt blir det 150 hyreslägenheter av olika snitt. Kvarteret får även underjordsgarage, kvarterslokal och hobbyrum. Första etappen består av 74 lägenheter med inflyttning i november nästa år.

Annons
Läs ocksåTrädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre"John Tizzard, trädgårdsarkitekt.

Läs mer:

Buller och bång för Värnamos nya port

Läs också Ann-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något” Vem ska bo i höghuset i Mariestads nya lyxområde? Allt fler strider när hyran ska höjas: "Konfliktnivån har ökat"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.