Annons

”Skamlig hantering av vd-frågan” – Avgående Svenbo-ordförande är djupt kritisk

Svenljunga Turbulensen i Svenbo i Svenljunga fortsätter. Nu berättar ordföranden i bostadsbolaget sin version om vad som hände vid torsdagens styrelsemöte, där han valde att avgå med omedelbar verkan. Detta efter att delar av styrelsen krävde vd Henrik Öst omedelbara avgång. "Öst har behandlats på ett vedervärdigt sätt, säger Hans-Göran Karlsson, avgående styrelseordförande.
Foto: Karin Gistedt
Svenbos vd Henrik Öst avsattes. "Det handlar om en kupp", säger styrelseordförande Hans-Göran Karlsson, som nu lämnat sitt uppdrag.

Svenbos styrelseordförande Hans-Göran Karlsson valde att lämna styrelsen när en oanmäld punkt kom upp vid torsdagens styrelsemöte. Det fanns ingen punkt i dagordningen att vd Henrik Östs uppdrag skulle diskuteras. Det kom upp utan att det föranmälts.
Enligt Borås Tidning var det vice ordförande Lisbeth Jacobsson, S, som lyfte ärendet.
– Det kom som en kupp, säger Hans-Göran Karlsson, till Hem & Hyra.
Han och Peter Kobbe, L, valde då att lämna sina styrelseuppdrag omgående.

Läs också: Så reagerar en hyresgäst på vd-frågan

Annons
ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Att avsätta en vd i ett aktiebolag är en fråga av mycket stor vikt och skall vara noggrant utredd och vilka konsekvenser det innebär för bolaget. Styrelsemedlemmarna skall i god tid innan styrelsemötet tillställas den konsekvensutredning som gjorts. Detta har inte skett. Styrelsens viktigaste uppgift är att se till bolagets bästa vilket i ett kommunalt aktiebolag sammanfaller med det bästa för kommuninnevånare, skattebetalare och hyresgäster. Någon konsekvensutredning har överhuvudtaget inte presenterats, säger Hans-Göran Karlsson.
Karlsson säger till Hem & Hyra att det inte är första gången en falang i Svenbos styrelse försökt avsätta Henrik Öst under kuppartade former.
Att orsaken till att Henrik Öst inte haft styrelsens förtroende bygger på att han inte informerat styrelsen om hur handläggningen av misstankar om oegentligheter hanteras av Riksenheten mot korruption, menar Hans-Göran Karlsson är helt fel.
– Det stämmer inte, säger han. Styrelsen har fått så tydlig information Henrik Öst har kunnat ge. Det är ju enheten som utreder eventuellt brott. Då har han ju inte full insyn i vad som sker.
Hans-Göran Karlsson säger att Henrik Öst gjort ett mycket bra arbete som vd för Svenbo. Han har upptäckt allvarliga brister i bolagen och börjat ställa dem tillrätta.
– Men han har haft en oerhört otacksam uppgift att röja upp i bolagen. Han har jobbat i motvind och haft väldigt tufft, säger Hans-Göran Karlsson.
Han menar att styrelsens hantering är skamlig:
– Henrik Öst har fått en vedervärdig behandling, säger han. Styrelsen hade kunnat sköta det på ett mycket bättre sätt.
Hans-Göran Karlsson är opolitisk, men har suttit i styrelsen för Moderaterna.
– Jag är inte politiker, säger han. Jag har jobbat med sådana här frågor tidigare och fick därför uppdraget. Nu har jag sett in i en helt annan värld och min tilltro till politiken har verkligen inte ökat efter det här.
Enligt Borås Tidning och Radio Sjuhärad kommer den tidigare avhoppade styrelseordföranden Sven Liljegren, S, att ta över som ordförande. Ordinarie bolagsstämma hålls den 4 april.
– Kommunchefen i Svenljunga, som tillsammans med kommunstyrelsens arbetsutskott, har ansvar för uppsiktsplikten i bolagen, kommer att gå in som tillfällig vd, med uppsikt över sig själv, till dess att en efterträdare till Henrik Öst anställts, påpekar Hans-Göran Karlsson.

Hem & Hyra har sökt vice ordförande Elisabeth Jacobsson för en kommentar.

Annons
Läs också "Företagskulturen i Svenbo var osund" Efter skandalerna - Svenbo höjer inte hyran Befarar nytt kaos hos Svenbo Lediga lägenheter när Migrationsverket lämnar Sjuhärad Rekordyrkande prutades men hyrorna höjs i Svenljunga

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.