HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Motvind för Svenbo efter år av kaos

Svenljunga Skandaldrabbade Svenbo i Svenljunga har lång väg att gå för att återvinna förtroendet hos hyresgästerna. Det visar Hem & Hyras granskning.
Foto: TT Grafik
Skandalerna som skakat Svenljunga Bostäder.

”Hur kan ett kommunalt bostadsbolag skötas så katastrofalt ­dåligt?” Det undrar Morgan Nilsson, hyresgäst hos Svenljungas kommunala bostadsbolag, Svenbo, och styrelseledamot i Hyresgästföreningen i Sjuhärad.
– Som jag ser det så har bolaget under många år stulit pengar av oss hyres­gäster. Att inte ha bättre koll på ekonomin och samtidigt kräva hyreshöjningar av oss. Det är rena skandalen, säger han.

De senaste tre åren har varit turbulenta för Svenbo. Det har varit avhopp från styrelsen, ekonomiska oegentligheter samt personal som mått dåligt. Och problemen har sipprat vidare ner till hyresgästerna.
Nu talar den nuvarande vd:n om en nystart. Men hos hyresgästerna är förtroendet för den egna värden lågt.

Läs ocksåLediga lägenheter när Migrationsverket lämnar Sjuhärad

En hyresgäst som Hem & Hyra talar med har haft dålig uppvärmning och ventilation i närmare ett år.
– Först fick jag vänta länge ­innan de ens kom hit. Sedan har deras ­åtgärder inte hjälpt. Det har visat sig att det ­aldrig har gjorts någon obligatorisk ventilations­kontroll i det här huset, ­säger hyresgästen, som nu tar hjälp av både Hyresgästföreningen och ­kommunens miljöenhet för att sätta press på Svenbo.

Annons

Ewa Hansson är ärendehandläggare på Hyresgästföreningen. Hon bekräftar att hyresgästerna har drabbats av turbulensen inom Svenbo.
– Det har varit svårt att få kontakt med ansvariga personer på Svenbo under det senaste året. Ärenden drar ut på tiden. Och de som kommer i kläm är hyres­gästerna, säger hon.

Lisbeth Berndtsson hyr en radhuslägenhet i Hillared och kräver åtgärder innan hyran höjs.
– Nu är det upp till bevis. Vår lokala hyresgästförening har just haft möte med vd:n Henrik Öst. Vi listade vad som behöver förbättras i vår utemiljö samt att den låga, inomhustemperaturen ­måste ses över. Det kändes äntligen som att han lyssnade, säger hon.

Annons
Läs ocksåRekordyrkande prutades men hyrorna höjs i Svenljunga
Fakta: Fler skandaler som skakat kommunala värdar i Västsverige

• Uddevallahemssvindeln, 2003. En 44-årig ekonom förskingrade 30 miljoner kronor från Uddevallahem. Pengarna gick till lyxprostituerade. Mannen dömdes till fängelse och skadestånd.

• ”Muteborg”, 2010–2011. Familjebostäder i Göteborg AB betalade byggherren Stefan Allbäck miljontals kronor för arbeten som aldrig genomfördes. En chef på Bostads AB Poseidon dömdes för mutbrott.

• Olaglig registrering, 2014. Alingsåshem bröt mot lagen genom att registrera känsliga uppgifter om sina hyresgäster.

Läs också Exklusiv intervju: Svenbo:s sparkade vd ger sin version "Skamlig hantering av vd-frågan" - Avgående Svenbo-ordförande är djupt kritisk Befarar nytt kaos hos Svenbo

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.