HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Företagskulturen i Svenbo var osund”

Svenljunga Felanmälningar som ignoreras. Ansvariga som inte går att nå. Och hyreshöjningar samtidigt som ­bolaget läcker pengar. Hur blev det så?
Foto: Karin Gistedt
”Svenbo har stulit hyresgästernas pengar”, säger hyresgästen Morgan Nilsson.

Svenbos styrelseordförande Hans-Göran Karlsson talar om en ­felaktig kultur som genomsyrat bolaget.
– Jag såg genast att det utvecklats en osund företagskultur inom Svenbo. Och att det lett till att bolaget läckt pengar, säger Hans-Göran Karlsson, som ­tillträdde sin post i juni förra året.

Vad menar du med osund företagskultur?
– Bolaget har renoverat och byggt utan budget och kostnadsuppföljningar. Till slut gjordes en internutredning. Den ledde i sin tur till en anmälan om ekonomisk brottslighet till riksenheten för korruption. Var det landar vet vi inte, säger Hans-Göran Karlsson.

Läs ocksåExklusiv intervju: Svenbo:s sparkade vd ger sin version

Hur mycket pengar som runnit ur ­bolaget och vart de tagit vägen kan Karlsson inte svara på. Men han är övertygad om att bolagsomvandlingen, som sker nu, kommer att ge miljon­besparingar.

– Med en fungerande organisation, korrekta avtal, underbyggda budgetar och kostnadsuppföljning kommer vi att spara pengar. Något som i sin tur ­kommer att gynna våra hyresgäster i form av bättre service och underhåll, säger han.

Henrik Öst är Svenbos vd sedan augusti 2017. Han säger att han hittills främst ägnat sig åt att städa upp i ett misskött bolag. Men att man nu sjösatt en ny organisation som ska få Svenbo att fungera.

Läs också"Skamlig hantering av vd-frågan" - Avgående Svenbo-ordförande är djupt kritisk

Hur ska ni återfå hyresgästernas förtroende?
– Vi ska se över våra rutiner för felanmälningar. Få i gång samverkan och kommunikation med hyresgästerna. Det kan handla om bomöten, stöd till lokala hyresgästföreningar och inflytande över renoveringar.

Läs också Befarar nytt kaos hos Svenbo Efter skandalerna - Svenbo höjer inte hyran Motvind för Svenbo efter år av kaos

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.