Annons

”Företagskulturen i Svenbo var osund”

Svenljunga Felanmälningar som ignoreras. Ansvariga som inte går att nå. Och hyreshöjningar samtidigt som ­bolaget läcker pengar. Hur blev det så?
Foto: Karin Gistedt
”Svenbo har stulit hyresgästernas pengar”, säger hyresgästen Morgan Nilsson.

Svenbos styrelseordförande Hans-Göran Karlsson talar om en ­felaktig kultur som genomsyrat bolaget.
– Jag såg genast att det utvecklats en osund företagskultur inom Svenbo. Och att det lett till att bolaget läckt pengar, säger Hans-Göran Karlsson, som ­tillträdde sin post i juni förra året.

Vad menar du med osund företagskultur?
– Bolaget har renoverat och byggt utan budget och kostnadsuppföljningar. Till slut gjordes en internutredning. Den ledde i sin tur till en anmälan om ekonomisk brottslighet till riksenheten för korruption. Var det landar vet vi inte, säger Hans-Göran Karlsson.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Hur mycket pengar som runnit ur ­bolaget och vart de tagit vägen kan Karlsson inte svara på. Men han är övertygad om att bolagsomvandlingen, som sker nu, kommer att ge miljon­besparingar.

Annons

– Med en fungerande organisation, korrekta avtal, underbyggda budgetar och kostnadsuppföljning kommer vi att spara pengar. Något som i sin tur ­kommer att gynna våra hyresgäster i form av bättre service och underhåll, säger han.

Henrik Öst är Svenbos vd sedan augusti 2017. Han säger att han hittills främst ägnat sig åt att städa upp i ett misskött bolag. Men att man nu sjösatt en ny organisation som ska få Svenbo att fungera.

Annons
Läs ocksåLediga lägenheter när Migrationsverket lämnar Sjuhärad

Hur ska ni återfå hyresgästernas förtroende?
– Vi ska se över våra rutiner för felanmälningar. Få i gång samverkan och kommunikation med hyresgästerna. Det kan handla om bomöten, stöd till lokala hyresgästföreningar och inflytande över renoveringar.

Läs också Rekordyrkande prutades men hyrorna höjs i Svenljunga Exklusiv intervju: Svenbo:s sparkade vd ger sin version "Skamlig hantering av vd-frågan" - Avgående Svenbo-ordförande är djupt kritisk Befarar nytt kaos hos Svenbo

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.