Annons

Skuldsanering ökar i Jönköping och Kalmar

Jönköping Antalet beviljade skuldsaneringar ökar Kalmar och Jönköping. Majoriteten av de som får skuldsanering bor i hyresrätt.

Förra året hade 1207 personer i Jönköpings län skuldsanering och 860 personer i Kalmar. Av dem som beviljades skuldsanering förra året i landet var hela 76 procent hyresgäster, enligt statistik från kronofogden.

Kronofogdens statistik visar att antalet beviljade skuldsaneringar har ökat sedan 2016 i landet som helhet samt i Jönköpings och Kalmars län. 

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Ökningen beror på det nya regelverket som började gälla i november 2016, med vissa lättnader för den som blir beviljad skuldsanering. Bland annat infördes två betalningsfria månader, säger Marie Moberg, chef på Kronofogden i Kalmar. 

Det finns många orsaker till att man kan tvingas söka skuldsanering. Vissa väger tyngre än andra. Sjukdom, skilsmässa eller arbetslöshet innebär större sannolikhet att bli beviljad än överkonsumtion eller exempelvis spelmissbruk, menar Marie Moberg. Samtidigt har antalet spelberoende personer ökat bland de sökande i Jönköping.

– Det är vår mest växande grupp just nu. Det är konsekvenserna av sms-lånen med dåliga villkor som slår igenom nu, säger Monica Selin, rådgivare på skuld- och budgetrådgivningen på Jönköpings kommun.

Annons
Läs ocksåUtslängd hyresgäst bosatte sig i trapphuset – döms till böterEn svart siluett av en mansperson framför en trappuppgång.

De viktigaste kriterierna för att få skuldsanering är att man saknar ekonomisk förmåga att betala skulderna inom överskådlig tid och att man ansträngt sig för att komma tillrätta med sin situation. Inkomst, var i landet man bor och skuldernas storlek har däremot en liten påverkan på beslutet.

När ekonomin går i kras ökar risken att förlora sitt hem.

– Om man inte har pengar till hyran bör man snarast kontakta sin hyresvärd och informera om situationen. Det är ingen garanti för att hyresvärden inte ska agera, men det är bra om hyresvärden känner till varför hyran inte betalas. Denne har säkert förståelse och går kanske med på att hyran får betalas lite senare eller att det upprättas en avbetalningsplan, säger Ingrid Buskas, regionjurist, Hyresgästföreningen region Sydost.

Läs ocksåEfter mögelstriden – arga sms:en tvingar bort Torbjörn från lägenheten: ”Tänker överklaga”Torbjörn Larsson upptäckte den omfattande fuktskadan bakom skrivbordet i sonens rum för drygt tre år sedan. Först i våras var renoveringen klar.

Samtidigt finns en stor medvetenhet hos hyresgäster att prioritera hyran. 

Annons

– Med den ökade bostadsbristen har fler blivit mer fokuserade på att betala hyran, konstaterar Monica Selin.

 

Fakta: Skuldsanering i Jönköping och Kalmar

Läs också Hyresvärden betalade inte elräkningar – Gabriel fick duscha i kallvatten Katastroffilmen skrämmer inte Kirunaborna: "Vi lever med en oro, men inte för att ramla ner i nåt hål" Kvinna satt i fängelse och lät sin mamma bo i lägenheten – förlorar kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.