HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Slarvig värd tvingas åtgärda brister

Mellerud För höga radonhalter, trasiga staket, stinkande skräp, bortriven husfasad, vildvuxna gräsmattor. Nu tvingas hyresvärden i Mellerud att ta tag i problemen.

För några veckor sedan träffades två hyresgäster, deras ombud från Hyresgästföreningen och förvaltaren för det privata fastighetsbolaget Insjökräftan AB i hyresnämnden. I dag kom nämndens beslut och av det framgår att hyresvärden nu ska åtgärda en rad brister.

Hyresgästerna hade ansökt om åtgärdsföreläggande hos hyresnämnden. De vill inte längre bo i slitna hus där både det yttre och inre underhållet är rejält bristfälligt och där radonhalterna misstänks vara långt över gränsvärdena.

Läs ocksåTorbjörns hem en mögelhärd i två år – värden vägrade åtgärda läckanTorbjörn Larsson upptäckte den omfattande fuktskadan bakom skrivbordet i sonens rum för drygt två år sedan.

De två hyresgästerna utgör varsitt så kallat pilotärende för två olika lägenhetsområden i Mellerud. I både fallen ägs husen av Insjökräftan AB. Värst ställt är det i de sex hus som ligger på Storgatan och Bragegatan. Både hyreshusen och tomten är vanvårdade och på sina håll är det rent förfallet.

När Hem & Hyra besökte området i somras växte ogräset meterhögt, flera ytterdörrar var sönderslagna, husfasaderna nedklottrade och gården full av skräp.

Annons

Nu har hyresnämnden alltså beslutat att Insjökräftan ska:

Läs ocksåMögel trots värdens åtgärdslöfte - Nadias dotter blir sjuk av lägenheten
  • Laga alla trasiga staket.
  • Ta itu med nedskräpningen i källaren och på tomten runt husen.
  • Åtgärda radonstrålningen där gamla mätningar visat strålning över gränsvärdena.

Område nummer två med ett antal kedjehus finns på Holmsgatan i Mellerud. Också här får hyresvärden en del att göra. Enligt nämndens beslut ska följande brister åtgärdas:

  • 25 år gamla och slitna vitvaror.
  • Slitet parkettgolv i vardagsrummet.
  • Hål i golvmattor i hall och badrum.
  • Hål och dåligt spacklade lagningar i vardagsrumstak.

Däremot får hyresgästen på Holmsgatan inte gehör för påpekanden om ett trasigt vindskydd vid uteplatsen – den delen av ansökan avslås.

Annons

Eftersom radonsaneringen är en krävande insats, får Insjökräftan ett år på sig att genomföra den. Övriga åtgärder ska vara färdiga senast sista mars nästa år.

Läs ocksåKvinna anklagar grannar för att störa henne – blir själv anklagad för hotbrev

Hyresnämndens beslut kan överklagas till hovrätten. Eventuellt överklagande ska lämnas senast 4 januari.

Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.
Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.

Läs också Hyresgäster är utan värme och varmvatten: ”Det är en mycket komplicerad situation” Pandemin hindrar svåra hyresnämndsfall - Izabelle fick leva flera år i skadad lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.