Annons

Småbarnspappan Vaheel får tusen kronor högre hyra efter renovering: ”Vem ska klara det?”

Göteborg I en av Göteborgs fattigaste stadsdelar renoveras just nu 500 badrum på Rymdtorget. Upprustningen tvingar upp hyran med ungefär en tusenlapp. För småbarnspappan Vaheel Mahjed Ahmed Ahmed är det ett dråpslag. ”Det blir för mycket för mig”, säger han.
Vaheel Mahjed Ahmed Ahmed jobbar heltid på en pizzeria. Ändå är han orolig för hur han ska klara hushållsekonomin när hyran för familjens lägenhet snart höjs rejält. "Jag har samma lön som förut, den går inte upp en krona", säger han.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Vaheel Mahjed Ahmed Ahmed jobbar heltid på en pizzeria. Ändå är han orolig för hur han ska klara hushållsekonomin när hyran för familjens lägenhet höjs rejält. "Jag har samma lön som förut, den går inte upp en krona", säger han.

Vaheel Mahjed Ahmed Ahmed, 42, bor i en tvåa på Rymdtorget i Bergsjön med fru och två små barn, 2 och 5 år. Här håller den kommunala hyresvärden Familjebostäder på med stambyte och badrumsrenovering sedan flera år. Nu står familjens hus på tur.

I dagsläget betalar Vaheel drygt 5 700 kr i månaden för familjens 64 kvadrat. Då ingår tillägg för varmvatten, och för köksluckorna familjen tog som tillval när de flyttade in och först i efterhand insåg kostade extra. Grundhyran ligger på cirka 4 600 kr.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Den kommer Familjebostäder att höja rejält efter renoveringen, konstaterar Vaheel. Sannolikt ungefär 1 000 kronor, baserat på tidigare etapper.

Här ska ytterligare 66 hushåll i två hus snart få nya badrum. Standardhöjningen väntas höja hyran med en tusenlapp.
Här ska ytterligare 66 hushåll i två hus snart få nya badrum. Standardhöjningen väntas höja hyran med en tusenlapp.

Dessutom vill Göteborgs kommunala värdar nu höja hyran med ytterligare nära 7 procent vid årsskiftet, vilket skulle motsvara flera hundralappar till.

– Det är normalt att de ska höja. Men inte så mycket. Vem ska klara sig, undrar han.

Läs ocksåHär är kraven du kan ställa på din värd inför renoveringen: ”Ingen rätt till evakueringslägenhet”Stamrenoveringar av kök och badrum brukar upplevas som särskilt påfrestande för hyresgäster.

En av stadens lägsta inkomstnivåer

Rymdtorget är ett av Göteborgs fattigaste områden. Medianinkomsten är nästan bara hälften av snittet för staden som helhet. Vaheel Mahjed Ahmed Ahmed hör till dem som har heltidsjobb. Han arbetar långa dagar på en pizzeria, och får ut 18 000 kronor i månaden. Hans fru pluggar.

– Jag jobbar, men om det fortsätter så här … Alltså, det blir för mycket för mig. Alla vet att allting kostar mycket. Och jag har samma lön som förut, den går inte upp en krona. Vad ska jag göra? Man blir orolig av den här tiden faktiskt, säger han.

– De höjer hyran nu, och nästa år höjer de igen. Jag betalar hyran, fakturorna, förskolan, mat och vinterkläder till barnen. Det är vad jag klarar, ingenting mer. Men om det blir mer och mer – vem ska klara det?

Läs ocksåTillsammans har de bott 110 år i huset – nu vill värden kasta ut demBoöbolagen fick inte igenom sin hyreshöjning. Då fick alla hyresgästerna ett brev om att de är uppsagda.

Vaheel Mahjed Ahmed Ahmed är en av åtta hyresgäster som inte har godkänt Familjebostäders renovering på Rymdtorget. Övriga 58 har skrivit på godkännandeblanketten. Han är egentligen inte emot själva renoveringen, säger han. Men han vill inte ha någon oombedd standardhöjning som trycker upp hyran.

– Jag vill inte ha glasdörrar på duschen. Jag har små barn, vad ska jag med dem till? Vi har badkar nu, och de ska ta bort det.

Oroar sig för byggstök i månader

Vaheel har diskuterat badrumsrenoveringen och hyreshöjningen med flera bekanta i området.

– De är inte heller nöjda att de ska göra det här. Men de har redan fyllt i blanketten. De visste inte. Jag sa att ni skulle läsa först, säger han.

– Ingen klagar här. De vågar inte. Och de kan inte svenska.

Annons

Utöver hyreshöjningen är Vaheel orolig för stöket det innebär för en småbarnsfamilj att ha en provisorisk toa och dusch på gården i flera månader, särskilt på natten och om renoveringen skulle bli vintertid.

– Jättejobbigt. Det går inte, suckar han.

Både Vaheel Mahjed Ahmed Ahmed och grannen Mohamed Farah Abdi var på plats när hyresnämnden i förra veckan prövade Familjebostäders renovering som planeras i deras hus. Sammanlagt åtta hushåll har avstått från att godkänna hyresvärdens planer.
Både Vaheel Mahjed Ahmed Ahmed och grannen Mohamed Farah Abdi var på plats när hyresnämnden i förra veckan prövade badrumsrenoveringen som planeras i deras hus. Sammanlagt åtta hushåll har avstått från att godkänna hyresvärdens planer.

Kanske slipper småbarnsfamiljen åtminstone det omaket. Nyligen mötte Familjebostäder flera av de hyresgäster som inte godkänt renoveringsetappen i hyresnämnden i Göteborg.

Bostadsbolagets företrädare lovade då att erbjuda Vaheel Mahjed Ahmed Ahmed och hans familj en evakueringslägenhet under byggtiden.

Värdens bild: hyresgästerna vill ha högre standard

I övrigt hoppas Familjebostäder få igenom sina planer, liksom de fått när hyresnämnden prövat tidigare etapper. Beslut väntas inom kort. Fastigheterna är så pass gamla att det behövs, konstaterar distriktschefen i Bergsjön Christian Nilsson.

– Sedan jobbar vi efter principen varsam renovering. De åtgärder som blir tvingande från fastighetsägarens sida är det mest nödvändiga som fastigheten kräver. Alla typer av tillval utöver det är frivilliga.

Enligt Christian Nilsson välkomnar de flesta hyresgäster i området att badrummen rustas upp.

– De har efterfrågat en högre standard i befintliga lägenheter, till exempel nya badrum. De har verkligen längtat efter det.

Ett stenkast bort pågår en annan renovering av cirka 1 000 lägenheter på Siriusgatan. Här har Familjebostäder redan rustat upp fasader och utemiljö, och nu väntar invändig badrumsrenovering. Hyresgästerna får det fint – men också kraftiga hyreshöjningar som slår hårt mot redan magra plånböcker.

Christian Nilsson möter regelbundet hyresgäster som tycker att det blir alldeles för dyrt.

– Jag har full respekt för att kostnadsökningarna påverkar både individen, familjen och hushållsekonomin. Men vi har samtidigt ett fastighetsägaransvar som vi måste ta. Därför gör vi det allra mest nödvändiga för att fastigheten ska stå i flera hundra år till, säger han.

”Finns en bild av att fastighetsägare är stora och stygga”

– Det kanske finns en bild av att fastighetsägare är stora och stygga. Men i de samtal jag har med hyresgästerna här i Bergsjön så har de full förståelse för att vi gör det som är mest nödvändigt för husens fortlevnad. De förstår att vi inte är de där fastighetsägarna som gör detta för att tjäna pengar.

Även om de förstår, vad finns det att göra åt den knipa som en del hyresgäster hamnar i?

Annons

– De som har det skralt, de som absolut inte kan, de som riskerar att flytta från sin lägenhet eller bostadsområde på grund av den här hyresökningen, dem är jag mer än gärna villig att diskutera med: Om jag skulle kunna hjälpa dig att flytta till en annan lägenhet i samma bestånd som inte blir föremål för någon renovering eller standardhöjning, skulle du vilja det då?

Christian Nilsson är Familjebostäders distriktschef i Bergsjön.
Christian Nilsson är Familjebostäders distriktschef i Bergsjön.

Något allmänt löfte kan Christian Nilsson inte ge eftersom alla sådana lösningar kräver en bedömning från fall till fall och ett avsteg från uthyrningspolicyn. Men det är fullt görbart, framhåller han.

– Finns det behov av detta så kommer jag kämpa för att vi ska kunna erbjuda den möjligheten.

Omfattande protester det senaste året

Under året har Hyresgästföreningen Norra Göteborg samlat 1 060 namnunderskrifter i protest mot det man kallar hyreschocken i Bergsjön till följd av all renovering. Namninsamlingen överlämnades till Familjebostäders styrelseordförande, Emma Karlsson Landström (V), i oktober.

Hyresgästföreningen har också organiserat flera manifestationer, både i Bergsjön och i stadens politiska centrum vid Gustaf Adolfs torg.

På Siriusgatan har protesterna varit mer organiserade. På Rymdtorget kallades hyresgästerna till samråd först när halva badrumsrenoveringen redan var avverkad. Vissa boende på Rymdtorget har först i efterhand förstått vad upprustningen faktiskt innebär för dem, konstaterar Catherine Holt, ombyggnadsansvarig för Hyresgästföreningen Norra Göteborg.

– Jag har blivit kontaktad av en del där som är desperata och undrar ”vad kan vi göra?”. Och det finns ju inte så mycket att göra, tyvärr.

Hyresgästerna har ordnat flera manifestationer i protest mot hyresdrivande renovering i Bergsjön. Här på Rymdtorget i januari i år, där Catherine Holt var en av talarna.
Hyresgästerna har ordnat flera manifestationer i protest mot de hyresdrivande renoveringarna i Bergsjön. Här på Rymdtorget i januari i år, där Catherine Holt var en av talarna.

I områden som Bergsjön behöver alla parter anstränga sig lite extra för att överbrygga kunskapsluckor och språkförbistring så att hyresgästerna kan ta upplysta beslut, menar Catherine Holt.

– Väldigt många i Bergsjön känner inte till sina rättigheter. Just därför är det ännu viktigare att ha samråd och vara engagerad där. Känslan hos många hyresgäster är att man blir överkörd, någon kommer bara och säger att nu blir det så här. Det är också i just de här områdena som man har svårast att klara en dyr renovering.

Läs mer om vad som gäller vid renovering här.

Fakta: Ett av Göteborgs fattigaste områden

Medianinkomsten för invånarna runt Rymdtorget är 184 700 kronor. Det är nästan hälften av genomsnittet för Göteborg, 346 500 kronor.

För hela primärområdet Östra Bergsjön, där Rymdtorget ligger, är medianinkomsten 212 100 kronor.

Detta enligt de senast tillgängliga uppgifterna från Göteborgs stad, för år 2021 och åldrarna 20–64 år. Inkomsterna omfattar lön, pension, inkomst av näringsverksamhet, sjukpenning och andra skattepliktiga ersättningar från Försäkringskassan.

Fakta: Renoveringen på Rymdtorget

Den kommunala hyresvärden Familjebostäder byter avloppsstammar och renoverar alla badrum i de så kallade låghusen på Rymdtorget 10–81. Totalt berörs 507 hushåll. I dagsläget är halva upprustningen genomförd. Husen är byggda 1968–69.

Hyrorna för de 66 lägenheter som nu står på tur är ännu inte förhandlade med Hyresgästföreningen. Familjebostäder hoppas kunna börja renovera där i vår.

I den senaste renoveringsetappen höjdes grundhyran för ett tvårumslägenhet med upp till 1 060 kronor i månaden, och för en fyrarumslägenhet med upp till 1 360 kronor i månaden.

Två exempel:
En tvåa som före renovering hade en grundhyra på 4 430 kronor höjdes till 5 486 kronor.
En fyra med grundhyra 6 264 kronor höjdes till 7 622 kronor.
(Varmvattenförbrukning tillkommer.)

Hyreshöjningen fasas in stegvis under tre års tid. Under byggtiden får alla hyresgäster 1,5 månaders hyresrabatt.

De senaste två åren har flera etapper av renoveringen krävt prövning i hyresnämnden. Detta sedan hyresgäster vägrat godkänna hyresvärdens planer. Samråd med hyresgästerna har bara skett inför den senaste etappen. Då togs handdukstorkar bort från det obligatoriska baspaketet och blev tillval.

Läs också Lars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljon Risk för chockhyreshöjning efter renovering – Elin, 31: "De måste skämta!" Ekparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmatta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.