Annons

Ekparkett i köket – lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmatta

Nyheter Är ekparkett i köket en onödigt dyr lyx - eller en standard som de flesta hyresgäster förväntar sig? Frågan har fått olika svar i olika domstolar och Ingrid Edéus har slitits mellan hopp och förtvivlan. Nu har Svea hovrätt satt ner foten.
Parkettgolv. Bilden visar broschyr om renoveringen och Ingrid Edéus i köket.
Foto: Eva Jacobsson
Touch-lådor och parkettgolv i stället för gamla skåp och plastmatta. Ingrid Edéus tycker att renoveringen leder till försämringar.

Hörnhuset på Östermalm i Stockholm ser lite slitet ut, men fyra trappor upp, i Ingrid Edéus lägenhet, är det mesta nymålat och renoverat. Ändå är hallen fylld av flyttkartonger.

Om en vecka ska hennes stora tvåa vara tömd på allt och Ingrid ska ha flyttat till en annan trappuppgång i fastigheten. Hela huset ska totalrenoveras , för enligt fastighetsägaren behöver stammarna bytas och då vill man passa på att modernisera allt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

När Ingrid Edéus först fick höra om planerna för tre år sedan, tyckte hon att det var chockartat, inte minst att glasväggen som avdelar kök och matrum ska tas bort.

– Jag som alltid har velat ha ett “frukostrum” och har varit så glad för glasväggen. Och så vill de ta bort de gedigna gamla köksskåpen och sätta in sådana där med touch-dörrar, helt könlöst och tråkigt. Det skär i hjärtat! säger hon.

Parkettgolv. Foto på Ingrid Edéus i köket med glasvägg.
Ingrid Edéus tycker att hyresgäster har alldeles för lite inflytande när det ska renoveras. ”Det är så okänsligt att inte lyssna på oss. Det handlar om våra hem”, säger hon.

Köket är litet men funktionellt, tycker Ingrid, och att det ligger en plastmatta på golvet har hon ingenting emot. Det är praktiskt och inte så ömtåligt. 

– Jag har ingenting att klaga på, köket fungerar perfekt för mig och det är en fantastisk lägenhet på alla sätt.

Helst skulle hon vilja ha kvar allt som det är, liksom de flesta av grannarna. Tillsammans har de försökt stoppa totalrenoveringen.

35 av 40 vägrade godkänna

När fastighetsägaren ville få hyresgästernas godkännande för sina planer vägrade 35 av 40 att skriva under. Flera av lägenheterna är redan i modernt skick och många tyckte att de planerade åtgärderna inte bara var onödiga, utan också skulle försämra lägenheterna och riskera att leda till höga hyreshöjningar.

Då vände sig hyresvärden till hyresnämnden för att få godkänt för renoveringen. Detta är en mycket vanlig procedur. Hyresnämnderna behandlar flera hundra sådana ärenden varje år och i nästan samtliga fall får hyresvärden sitt tillstånd. Fastighetsägarens intresse av att renovera och modernisera väger tungt och hyresgästerna har i praktiken inte så mycket att säga till om.

Parkettgolv. Bilden visar huset på Östermalm som ska renoveras.
Huset på Östermalm har tre uppgångar och 54 lägenheter.

Även denna gång fick hyresvärden klartecken för att ta bort glasväggar, riva ut köksinredning, sätta in nya skåp och vitvaror, blåsa ut badrum, helkakla väggarna, installera golvvärme, med mycket mer.

Annons

Men på en enda punkt sa hyresnämnden nej: hyresvärdens plan att lägga in parkettgolv i alla kök fick inte godkänt. 

Läs ocksåBeslut på årsmötet: extra stöd till hyresgäster inför renoveringarProtester mot hyreshöjande renoveringar i Bergsjön tidigare i år. Nu har Hyresgästföreningen i Västra Sverige bestämt att utse ombyggnadsansvariga i alla sina 13 föreningsområden.

Motiverat med enhetlig standard

En tidigare dom i Svea hovrätt hade slagit fast att ekparkett i kök var en onödigt dyr åtgärd och inte normal modern standard. Hyresnämnden tog fasta på detta, men fastighetsägaren överklagade avslaget till Svea hovrätt och där blev det nu en annan bedömning:

”Att ha ett ekparkettgolv av ordinär standard i köket i en lägenhet kan enligt hovrättens bedömning inte sägas gå utöver vad hyresgäster i allmänhet förväntar sig av en modern lägenhet”, skriver hovrätten och tillägger att flera lägenheter redan nu har parkett i köken och det kan vara motiverat att vilja ha en enhetlig standard.

Porträttfoto, halvkropp, på Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, i grå rock och glasögon. I bakgrunden i oskärpa en gulaktig murad vägg och en gata.
Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningens förbundsjurist Roger Höög tycker att beslutet är olyckligt.

– Det är tråkigt, för det är många hyresgäster som uppenbarligen inte vill ha parkett i köket. Jag kan bli förundrad över hur hovrätten så tvärsäkert kan uttala sig om vad hyresgäster i allmänhet vill. Vad har de för källa till det? säger Roger Höög.

”Kan tilltala breda grupper”

Hem & Hyra frågar hovrättsrådet Mats Holmqvist hur rätten kommer fram till att åtgärder som hyresgäster i ett hus uttryckligen är emot, ändå är något som hyresgäster i allmänhet vill ha.

Han svarar på mejl att det ligger i sakens natur att de bara prövar åtgärder som hyresgäster inte vill ha.

Läs ocksåLars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljonLars Friberg

”Det är nämligen först om hyresgästerna inte godkänner en åtgärd, som det är aktuellt att söka om tillstånd. Prövningen kan därför inte helt bygga på vad de just de berörda hyresgästerna föredrar. I förarbetena till lagstiftningen framhålls bland annat att det är angeläget att ombyggnadsåtgärder utförs på ett sådant sätt att de kan tilltala breda grupper av hyresgäster och att det – även om en nuvarande hyresgäst har invändningar – för efterföljande hyresgäster är det viktigt att lägenheten fortlöpande hålls i stånd och att även framtida hyresgäster får en god boendemiljö.”

Svea hovrätt exteriör.
Svea hovrätt avgör bland annat alla överklagade ärenden från landets hyresnämnder.

Under åren har det utvecklats en praxis för vilka åtgärder som en hyresvärd kan få tillstånd för, enligt Mats Holmqvist.

”Många hyresvärdar känner nog till denna praxis och söker tillstånd för sådant som de bedömer att de kan få tillstånd till. I grund och botten blir det dock fråga om att hovrätten utifrån den praxis och lagstiftning som finns får göra en avvägning med utgångspunkt i den utredning och argumentation som parterna har fört fram i ett enskilt mål.”

Annons

Parkettgolv kan höja hyran

I hovrättsdomen står också att kostnaden för att lägga in ekparkett i köken är irrelevant eftersom det inte handlar om en lyxåtgärd.

– Hovrätten säger att det inte är kostnaden i sig som man ska ta fasta på, utan om det är onödig lyx eller inte. Men jag tycker att även kostnaden måste vara relevant, för den kommer alltid att hamna på hyresgästerna i slutänden, säger Roger Höög. 

Parkettgolv, Ingrid Edéus bläddar i sina papper
I tre år har processen pågått, men till slut fick Ingrid Edéus och hennes grannar ge upp. Hyran p

För Ingrid Edéus och hennes grannar kommer hela renoveringen att kunna leda till kraftiga hyreshöjningar när allt är klart. I informationsbroschyren de fick i förväg står att en stor tvåa som hennes kan hamna på upp till 11 000 kronor, men det var för tre år sedan.

– Jag fyller 75 i sommar, men jag jobbar två dagar i veckan som sjuksköterska så jag har ganska bra pension. Ändå är det klart att hyreshöjningen kommer att bli kännbar. Jag kommer att behöva byta lägenhet, säger hon och tillägger att många av grannarna är oroliga.

 – Vi har hög medelålder här. Efter renoveringen kommer bara folk i karriären, men feta löner, ha råd att bo här. Nuvarande hyresgäster bryr de sig inte om, säger Ingrid Edéus.

Men en fastighetsägare måste väl se till att huset håller i 100 år framåt?

– Ja, men det är vi som får betala priset.

 

Läs också Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum Planerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med” Ann-Christins saker försvann – värden lyckas inte ta reda på vad som hänt: ”Vi har ingen aning”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.