HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Smålandsgatan hjärtsäkrare efter kurs

Olofström Kunskap om hjärt-lungräddning kan rädda tusentals liv om året, bara i Sverige. För att lära sig rädda liv gick ett tiotal personer HLR-kurs i Olofström.
Foto: Linda Alfons
, , , , ,

Varje dag drabbas 20 personer i Sverige av oväntat hjärtstopp, 10 000 om året. I dagsläget överlever åtta procent av dem. Det är den allvarliga utgångspunkten för kursen i hjärt-lungräddning, HLR, i kvarterslokalen på Smålandsgatan i Olofström.

På golvet ligger flera övningsdockor, Mini Anne. Deltagarna tar i när de gör 30 taktfasta hjärtkompressioner och sedan två inblåsningar. Det här är kunskap som kan rädda liv, något som Olofströmshus och Hyresgästföreningen tar på stort allvar och därför har de ordnat kursen efter initiativ från hyresgästen Carola Persson. Olofströmshus har också elva hjärtstartare utplacerade i sina områden.

Läs ocksåHyresvärdar bromsar byggandet - oroas av räntesmäll

– Det är ett bra initiativ av Olofströmshus att ta in det här. Jag tror inte att det är andra bostadsbolag som gör det, säger Jan Jonsson, en av de HLR-instruktörer som leder kursen.

Fakta: Hjärt-lungräddning, HLR

Om du hittar en person som ser ut att behöva hjälp måste du först kontrollera om hen är medvetslös.

Om så är fallet: ropa på hjälp.

Andas personen normalt?

Larma 112.

Starta HLR: först 30 hjärtkompressioner, sedan två inblåsningar. Fortsätt så tills ambulanspersonalen tar över.

I appen Rädda hjärtat för iOS och android kan du se var närmaste hjärtstartare finns och få vägledning när du gör HLR.

Läs också Brandmannens råd hjälper dig att överleva branden Ingen lek att göra parksäsongen säker för barnen Expert om elektroniska lås: "Svårt att se att det skulle öka säkerheten på något sätt" Angelica får inte vara medlem - utesluts efter konflikt om hyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.