HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Smartare lösning ger hundratals hyresrätter till i Älvsjö

Älvsjö Den nya Älvsjöstaden får fler bostäder än tidigare sagt. En ny lösning fördubblar antalet lägenheter i den sista etappen, som bland annat innehåller 455 nya hyresrätter.
, ,

Vid Älvsjö station, på LM Ericsson gamla fabriksområde, planeras ett av stadens största bostadsbyggen de närmaste åren. Sammantaget handlar det om drygt 1 800 nya bostader, varav ungefär hälften blir hyresrätter.

För att få in nya tankar kring den tredje och sista etappen av bygget utlyste Familjebostäder i samarbete med Sveriges arkitekter en projekttävling, och nu har vinnaren utsetts. Förslaget, som kallas Dela & delta och har tagits fram av AIX Arkitekter, innebär att man istället för ursprungligt antagna 350 bostäder kan bygga 685 lägenheter. Av dem blir 455 hyresrätter och 90 studentbostäder. Boendeformen för återstående 140 lägenheter är ännu inte spikad.

Läs ocksåForskaren: Nyproduktionen måste minska – "en het potatis"bo med andra

– Vi bygger lite smartare, lite högre och lite tätare. Men det är gjort med finess så att man behåller ljuset och grönområdena, exempelvis en ekpark som vi ville ha kvar, säger Håkan Siggelin, chef för Familjebostäders andelning för projektutveckling.

Ett av kraven i projekttävlingen var att husen ska vara ritade så att det går att bygga kostnadseffektivt, och så att det därmed ska gå att hålla en rimlig hyresnivå.

Nyligen började rivningen av de gamla fabriksbyggnaderna på området, och i höst väntas bygget av etapp 1 dra igång på allvar. De 90 studentlägenheterna kommer att inrymmas i en befintlig byggnad, och planen är att de första studenterna ska kunna flytta in i slutet av nästa år. De första nybyggda lägenheterna väntas stå klara under 2017 och hela området ska vara färdigbyggt om sju-åtta år.

Läs ocksåEmil fick sänkt hyra för lägenheten – men betalar över 2000 kronor för parkeringenEmil Cedersjö visar hur många bilar som står felparkerade i kvarteret Senapsfabriken. Samtidigt finns lediga parkeringsplatser som folk inte vill hyra på grund av kostnaden.

– Det här är ett av de största hyresbostadsprojekten i Stockholm just nu. Det är väldigt kul att vara med och bygga en ny stadsdel av någonting som tidigare varit gamla fabriker som inte används, säger Håkan Siggelin.

Ann-Margarethe Livh (V), bostadsborgarråd och ordförande i Familjebostäders styrelse, tycker att projektet visar att allmännyttan kan vara i framkant när det gäller stadsutveckling.

 –  I bostadsbristens Stockholm är det viktigt att vi gör det vi kan för att öka antalet byggda bostäder i våra projekt och samtidigt ser till att skapa en grön och trivsam boendemiljö. Att antalet lägenheter kan utökas så pass mycket är oerhört välkommet, säger hon i en kommentar.

Läs ocksåFå skyddsrum i nya stadsdelarCarolina Llanos och Anders Thorsted med Astrid, tre veckor, i vagnen bor i den nya stadsdelen Rosendal i Uppsala, som har vuxit fram efter att Sveriges skyddsrum byggdes.
Läs också Hyresgäster och unga störs mer än andra – ny studie förvånar forskare Hissen låste in Nadja och hindrade hemtjänsten - men nya förslag ska göra hissåkandet säkrare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.