HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Snart kan de låsa om tvätten

Motala Stölder och allmän oordning i tvättstugan på Ekön fick hyresgästerna att tröttna. Hyresvärden Platen lyssnade på synpunkterna och nu har den ombyggda tvättstugan återinvigts.
Foto: Jenny Knutsson
Bättre säkerhet är det största lyftet i den ombyggda tvättstugan på Kråkrisvägen. Det tycker Godarz Jamshidi och Soraya Mohammadi. Med en stor familj måste de tillbringa mycket tid i tvättstugan, särskilt sedan tvillingarna Roya och Matilda föddes för fem månader sedan. Familjen har drabbats av stölder i tvättstugan, bland annat har ett par av sonen Diakos byxor försvunnit spårlöst.

– Vi bodde i Karlstad förut och där var det taggar i tvättstugan. Nu får vi det här också. Det är bra. Jättebra, tycker Soraya Mohammadi.

Taggar är plastbrickor som fungerar som nycklar till de nya, elektroniska låsen.

Läs ocksåFaror på savannen och arga lappar – psykologen om varför vi bråkar i tvättstugan

Med fyra barn i familjen blir det mycket tvätt och mycket tid måste tillbringas i tvättstugan på Kråkrisvägen 13.

– Det gick fort att tvätta och tvätten torkade bra. Men det var mycket stölder. Min sons byxor som vi köpte för 400 kronor försvann, berättar Soraya Mohammadi, som tycker att de nya låsen är det bästa med renoveringen.

Kapaciteten är densamma som tidigare. Sex tvättmaskiner, samt torktumlare och ett stort torkskåp. Men förut stod alla maskiner i samma rum, vilket betydde att tre hyresgäster skulle samsas under samma tvättid och att alla med nyckel till tvättstugan kunde komma och gå som de ville.

Läs ocksåTvättstugan - platsen där smutsiga grannkonflikter gror

Förutom problem med att saker försvann hände det också att det blev konflikter kring tvättiderna.

Soraya Mohammadi och hennes grannar hoppas och tror att det är slut med det nu.

Tvättstugan har delats upp i tre olika rum med två tvättmaskiner och torkmöjligheter i varje. Inom ett par månader tas det elektroniskt bokningssystemet i bruk. Den som har dator kan boka tvättid, en tid åt gången, hemifrån. Det kommer också att finnas en bokningspanel i tvättstugan. Det är här taggarna kommer in i bilden. I fortsättningen kan bara den som bokat tid komma in i tvättstugan.

Läs ocksåGratisplatser försvinner - nu tvingas Dunio betala för parkeringenEn parkeringsplats till vänster och till höger en bild på en leende kvinna med slöja.

Soraya Mohammadi tror att det kommer lösa de problem som varit med städningen, eftersom det nu blir mer uppenbart om någon slarvat.

Omgörningen av tvättstugan är ett boinflytandeprojekt som Bostadsstiftelsen Platen och Hyresgästföreningen drivit tillsammans.

– Det började med ett möte i maj då hyresgästerna kom och berättade om vilka problem som fanns, säger Johanna Edenblad, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen.

Platen var med på noterna och drog i gång renoveringen under hösten.

Vid torsdagskvällens invigning bjöds det på fika och det fanns möjlighet att ställa frågor om bokningssystemet och maskinerna. En del uttryckte oro inför den nya tekniken.

– Men det är verkligen ett lyft, försäkrar Platens bovärd i området, Stefan Ingesson, och lovar att hjälpa dem som känner sig osäkra att komma i gång.

Läs också 1 700 kronor i böter – för kvarglömd tvätt Nils-Gunnar har fel telefon - blir utan hyresbonus till jul

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.