Annons

Snart kan fler söka seniorlägenhet i Växjö

Växjö Från årsskiftet tar bostadsförmedlingen Boplats Växjö över kön till omsorgens seniorbostäder. Samtidigt sänks åldern från dagens 75 år till 70 år. Men redan från 55 år kan du söka.

Växjö kommuns omsorgsnämnd har ett eget kösystem för 165 seniorbostäder. Detta upphör från första januari då kommunen även slutar med att blockhyra lägenheterna från de två kommunala bostadsbolagen Växjöbostäder och Vidingehem.

Samtidigt tar bostadsförmedlingen Boplats Växjö, som drivs av bostadsbolagen, över förmedlingen av lägenheterna som ligger på Dalbo, Öster och i Öjaby. De flesta seniorbostäderna är på två rum och kök men även några större lägenheter finns.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

En hel del förändringar införs när Boplats tar över.

Annons

– Vi öppnar upp för fler att söka. Åldern sänks till sjuttio år och vi kommer även att erbjuda seniorbostad nedåt i åldrarna för att ge möjlighet att flytta in om ingen sjuttioåring är intresserad. Att bo i en seniorbostad ger trygghet och det är nära till service, exempelvis en dagcentral där det finns restaurang, berättar Paula Eskilsson, marknadschef för Vidingehem.

Alla som står i omsorgens bostadskö i dag, drygt 180 personer, har fått brev om förändringarna och information om hur det fungerar att köa och söka lägenhet på Boplats.

Annons
Läs ocksåBrita och Thomas oroliga för brand på trygghetsboendet: "Känns livsfarligt"

De nya villkoren för seniorbostäderna är:

  • Seniorbostad kan sökas från 55 år. Den sökande måste själva aktivt bevaka och söka de lägenheter som blir lediga.
  • Seniorbostäderna tilldelas i första hand personer som är 70 år och äldre. Finns ingen efterfrågan från personer över 70 år, erbjuds lägenheten nedåt i ålder.
  • För att söka seniorbostad ställs samma krav som för att söka ordinarie bostad, det vill säga en profil på Boplats, att den årliga avgiften på 100 kronor betalas, och att sökande måste vara inloggad minst två gånger per år.

Fakta: Detta är en seniorbostad

Bostäderna har en standard anpassad för äldre, med exempelvis hiss, rymliga badrum och låga eller inga trösklar.
Seniorlägenheterna ligger nära service och vårdcentral.
Ingen personal finns kopplad till lägenheterna, utan det är hemtjänst eller annan hjälp som gäller.

Läs också På Freja behöver ingen sitta ensam – här är trion som får seniorerna att ställa sig i kö Kooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och risker Ingrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock" Strulet på seniorboendet tog knäcken på Kristina - flyr och förlorar 27 års ködagar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.