HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Snart samlas Pennygångens sommarlediga hyresgäster

Göteborg Linda Kreuzinger, ny ordförande för Lokala Hyresgästföreningen Pennygången i Högsbo, vill skapa gemenskap i kvarteret. Nu blir hennes idé om ett sommarfritids för hela familjen verklighet.
Foto: Minna Ulin
Den 8 juli är det premiär för Pennygångens sommarfritids. Programmet för lediga barn och familjer är späckat med aktiviteter. Anton Kreuzinger och Doris Wasikkaoja lär få sällskap på gården.

Linda Kreuzinger flyttade till Pennygången i Göteborg förra sommaren. När hon satt i en solstol ute på gården la hon märke till att det fanns väldigt många barn ute, men inga vuxna.
– Jag tänkte att det hade varit trevligt att styra upp det. Och när jag senare fick veta att LH-lokalen är stängd hela sommaren fick jag ett infall. Alla barnen kan komma dit!

Infallet formade sig till en konkret plan: Pennygångens sommarfritids som håller öppet från 8 till 21 juli. Varje dag serveras frukost och enkel lunch i Hyresgästföreningens lokal och till aktiviteter på hemmaplan finns fotboll, brännboll, filmvisning, pyssel och ansiktsmålning.

Läs ocksåUnga: En app kan göra det kul
Linda Kreuzinger

Linda Kreuzinger är huvudansvarig och har ingen stab av medhjälpare.
– Utgångspunkten är att föräldrarna följer med sina barn och hjälper till. Sommarfritids kanske inte är helt rätt ord, det här är inte barnomsorg utan aktiviteter för hela familjen.

Flera större utflykter står också på schemat. Det handlar om bad i skärgården, en dag på Liseberg, ridläger med övernattning, utflykt till Tjolöholms slott. Med mera.

Hur ser du på ansvaret med att ta med barn och unga på utflykterna?
– Föräldrarna ska ju följa med om barnet är litet. Tioåringar kan åka till Liseberg utan mamma eller pappa och dem har jag ett ansvar för, men det tar jag gärna. Jag har alltid jobbat med människor med särskilda behov och är van att ta ansvar.

Läs ocksåHisingsbor uppsagda på grund av barnvagnBaby sover i liggdelen på en barnvagn.

Intresset för sommarveckorna har varit stort, även från omgivande gårdar. Men aktiviteterna är endast till för hyresgästerna på Pennygången.
– Pengarna kommer från våra medlemmar, därför har vi sagt att andra lokala hyresgästföreningar får göra något eget. Men nästa sommar kanske vi kan ha ett samarbete, då kan det bli lite större.

Hon tror att det kan komma upp mot ett 40-tal barn med familjer. Och att det finns aktiviteter på hemmaplan mitt i högsommaren är värdefullt för många, inte minst föräldrar som är ensamma med sina barn.
– Jag har varit ensamstående och min erfarenhet är att det inte är så kul de där sommarveckorna om det är tajt i kassan och alla andra är bortresta. Och jag tror att sommarfritids ska leda till att folk vill vara hemma och lägger sin ledighet så att de kan vara med.

Linda Kreuzinger lägger två veckor av sin lediga tid på projektet, men ser det inte som någon större avvikelse eller uppoffring. Hon skulle kanske ändå gjort många av aktiviteterna och tycker att det bara är roligt om 100 personer vill följa med.
– Det blir en erfarenhet att få träffa alla och jag gynnas av att lära känna mitt barns vänner och deras föräldrar. Det kan bli väldigt roligt. Vi sätter på grillen och folk väljer att stanna kvar på kvällen. Klassisk gårdsgemenskap.

Läs ocksåEn höjdardag för unga hyresgäster

LH Pennygången samarbetar med Stena Fastigheter som sponsrar en del av aktiviteterna.

Läs också De blir sambos tack vare serie Äldre kvinnor bor stort - barnfamiljer bor trångt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.