Annons

Sollentunahem styckas och säljs i delar

Sollentuna 2 000 lägenheter säljs till en privat hyresvärd. 2 300 finns på listan för ombildning. Okänt antal hyresrätter flyttas till fastighetsbolag. Så ser planerna ut för Sollentunahem.

Den politiska majoriteten i Sollentuna, med moderaterna i spetsen, har stora planer för sitt bostadsbolag. Sollentunahem ska bygga 1 500 nya hyresrätter, samtidigt som 2 000 lägenheter säljs och bolaget delas i ett bostadsbolag och ett fastighetsbolag, där vissa hyresrätter i kommersiella fastigheter troligen kommer att ingå. Ett moderbolag, Sollentuna stadshus, ska skapas och de övriga kommunala bolagen blir dotterbolag. Det kan gå snabbt, ett beslut kan tas i kommunfullmäktige i slutet av novemter.

– Alla bolagsbildningar ska vara klara till årsskiftet. Ett renodlat uppdrag som bostadsbolag beräknas bli klart till augusti, men där återstår en del. Vissa fastigheter innehåller både kommersiella lokaler och bostäder, säger Maria Stockhaus (M), styrelseordförande i Sollentunahem och fortsätter.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Det sker i dialog mellan bolaget och ägaren. Det finns en uttrycklig önskan att behålla ett livskraftigt bostadsbolag, även om det inte ska vara så dominerande som i dag.

Om det redan nu finns hyresvärdar som hör av sig med förslag känner hon inte till, men allmänt finns en stark efterfrågan på hyresfastigheter.

Annons

Enligt Hyresgästföreningens sammanställning finns det dessutom 2 300 lägenheter i Sollentunahem där hyresgästerna väntar på att få besked om de får ombilda till bostadsrätter. 

Läs ocksåSkjutning i lägenhet – hyresgäst med bostad i Frankrike sägs uppSkottlossning, Sollentuna, Sollentunahem

– Det har vi inte diskuterat, men det finns ett tidigare löfte. Nu får vi titta på vad som är lämpligt att sälja, den diskussionen kommer att föras nu, säger Maria Stockhaus.

Hyresgästföreningens vice ordförande Janet Sibose är inte glad åt förslaget.

– Vi tycker inte det här är ett genomtänkt förslag. Sollentunahem behöver ha sina runt 7 000 lägenheter för att ha en stabil ekonomi. Det här är ett helt och hållet politiskt beslut. Vi är besvikna på kommunen för att de inte förstår behovet av Sollentunahem, säger hon.

Annons
Läs ocksåAlingsåshem backar från försäljningsplaner: "Inte en god affär", säger vd:nMikael Dolietis vd för Alingsåshem.

Erfarenheterna från tidigare försäljningar – Sollentuna har redan ombildat flest hyresrätter i landet – är att priset blir lågt.

– Vi har ju sett hur det gått på Malmvägen, där Wallenstam köpte nästan 500 lägenheter och sedan sålde vidare för tre gånger så mycket som de köpt för. Det bevisar att har man bestämt sig för att sälja, görs det till vilket pris som helst, säger Janet Sibose.

Läs också Ombildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra" Planer på utförsäljning av hyresrätter i Gottsunda stoppas Efter Hem & Hyras avslöjande – nu kan lagen skärpas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.