Annons

Skjutning i lägenhet – hyresgäst med bostad i Frankrike sägs upp

Nyheter Grannarna väcktes av ett skott som brann av mitt i natten. Hyresgästen var inte hemma när skjutningen ägde rum, men det spelar ingen roll: Nu blir kvinnan av med sin lägenhet. Kanske kommer saknaden inte vara alltför stor eftersom småbarnsmamman tidigare uppgett att hon bor i Frankrike sedan flera år.
Skottlossning, Sollentuna, Sollentunahem
Uppmärksammad skjutning. En av alla uppmärksammande skjutningar som ägde rum under fjolåret skedde i Tureberg i Sollentuna i en lägenhet. Nu blir hyresgästen, som inte var på plats när skjutningen skedde, av med sitt hyreskontrakt.

Vad som hände i trerummaren i Sollentuna norr om Stockholm en natt i mars 2023 är inte helt klarlagt. Det rättliga efterspelet pågår fortfarande. Fyra personer befann sig i lägenheten och en man i 20-årsåldern skottskadades. De tre andra personerna greps när polisen kom.

Har uppgett att hon lever i Frankrike

Ingen av dem var lägenhetsinnehavaren. Den snart 40-åriga kvinnan som stod på hyreskontraktet var någon helt annanstans. Hyresvärden, kommunala Sollentunahem, påbörjade en utredning. Den pekade snabbt i en sydeuropeisk riktning. I tidigare domar från 2021 har kvinnan uppgett att hon bor och arbetar i Frankrike, har franskt medborgarskap, och lever där tillsammans med två av sina barn.

Uthyresannons som bevisning

Värden sa upp kvinnan från trerummaren av flera skäl. Dels för skjutningen, som värden betraktar som en särskilt allvarlig störning, dels för att hon hyrt ut lägenheten i andrahand utan tillstånd, dels för att hon saknar behov av lägenheten. Bland annat åberopade värden att hyresgästen saknar taxerad inkomst i Sverige sedan 2016 och att hon inte hämtat ut två rekommenderade försändelser. Hyresgästens facebook-annons om en trea i Sollentuna som uthyres omgående tog värden också med i bevisningen.

”Kan ha kommit in genom balkongdörren”

Hyresgästen tog strid för sitt kontrakt. I hyresnämnden menade hon att skjutningen inte är hennes ansvar. Kanske kan gärningspersonerna och den skottskadade mannen ha tagit sig in genom balkongdörren. Hennes far och 19-åriga dotter är inneboende lägenheten. När skjutningen ägde rum var hon och hennes pappa i Västerås några dagar eftersom det fanns silverfiskar i lägenheten som en saneringsfirma skulle ta hand om. Annonsen på Facebook är inte hennes. De rekommenderade breven har inte kunnat hämtat ut på grund av att grannarna stjäl hennes post. En granne har länge trakasserat henne. Boendet i Frankrike berodde på att hon ville undvika omhändertagande av hennes två små barn. När det stod klart att barnen inte skulle omhändertas återvände hon till Sverige.

Måste flytta senast sista juni

Hyresnämnden går på värdens linje och ser flera anledningar till att hyresgästens ska sägas upp. Hon har åsidosatt sina skyldigheter grovt. Hennes egna uppgifter från tidigare domar i förvaltningsrätten och kammarrätten, att hon numera bor i Frankrike, ligger henne också till last i kampen om hyreskontraktet. Hovrätten gör samma bedömning.

Annons
Anna Mellström, vd, Sollentunahem
Första skjutningen som leder till uppsägning. Skjutningen i Tureberg är den första i Sollentunahems bestånd, som leder till att en hyresgäst blir av sitt kontrakt, enligt vd Anna Mellström.

 

 

 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

 

Annons

Dagen efter att skjutningen ägt rum anordnade Sollentunahem en träff för hyresgäster i närområdet. Det kommunala bolaget har också tagit fram en checklista hur hyresgäster ska agera om en skjutning eller explosion inträffar i bostadsområdet.

– Det här är det första grova våldsdådet som lett till att Sollentunahem vänt sig till hyresnämnden. Men de senaste åren vi i snitt sagt upp omkring 100 hyresgäster på grund av olovlig andrahandsuthyrning, säger bolagets vd Anna Mellström.

Läs ocksåHundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräksTvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.

Senast den sista juni ska hyresgästen vara ute ur lägenheten.

Läs också Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går" Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad Ovanligt beslut: Hyrde ut utan tillåtelse - får ändå bo kvar Trakasserade grannarna med ringklockor om nätterna - nu förlorar kvinnan sitt hem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.