Annons

Sommarkul på hemmaplan

Jämtland Alla åker inte bort på semester i sommar. Mer än hälften av landets hyresgäster stannar hemma. Och det finns mycket skoj att göra även på hemmaplan. Här är några aktivitetstips!
Foto: Åsa Eriksson
Tallnäsdagen. Uppskattad årlig sommarmarknad i Tallnäs i slutet av augusti där hamburgarna aldrig kostar mer än en guldtia.

I fjol gjorde Hem & Hyra en Skop-undersökning där man ställde frågan: ”Var tillbringar du sommarsemestern i Sverige?”. Av 1 000 tillfrågade svarade 56 procent att de mest är hemma i bostaden. Det är 36 procent fler än för fem år sedan.

Flera bostadsbolag har uppmärksammat att allt fler hyresgäster tillbringar sommardagarna i hemkvarteren och anordnar därför olika slags aktiviteter, främst för barn och ungdomar.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Förutom dessa, som ni kan läsa om här bredvid (klicka på bilden för läsning), finns det också andra föreningar och kommunala verksamheter som erbjuder allehanda aktiviteter.

Ett exempel är Söråker Folkets Hus. Där visas sommarbio med budgetbiopris och biblioteket håller öppet hela sommaren.

Annons

– Vi kommer också ha Folkan Waterfront 13 augusti. En familjedag med bland annat Jessie & Jacko från Sommarlovsmorgon. Fri entré på dagen, och Miriam Bryant som headline på kvällen, berättar Christina Thonman.

Läs ocksåAnonym tipstjänst för hyresgäster - nytt sätt att jaga svarta kontrakt: "På gränsen till angiveri"

I Tallnäs i Timrå finns nya allaktivitetshuset, Pangea, som särskilt inriktar sig på ungdomar mellan 13 och 18 år. Men som även har aktiviter för yngre och äldre. Kyrkan kommer att anordna grillkvällar i Tallnäs den 28 juni, 12 juli och 26 juli. Och Hyresgästföreningens årliga evenemang Tallnäsdagen går i år av stapeln den 27 augusti.

I Örnsköldsvik är det full rulle hela sommaren i bostadsområdet på Sörliden/Valla. Samverkansföreningen har utlovat många härliga utflykter med bad och skog som mål. Med mera.

Annons

Under sensommaren brukar Solatum i Sollefteå ordna med festligheter. Senast dukades det upp mat längs hela Långgatan.

Läs ocksåHyreschocken kom av sig - bolaget sänkte efter klagomål: "Lyssnade på våra hyresgäster"Bilden är ett montage. Bilden visar Jens Larsson, vd för Aneby Bostäder.

– Hyresgäster från flertalet matkulturer bjöd på delikatesser till livemusik och program av Hula Folkhögskolan. Och vi hoppas på fler sådana gårdsaktiviteter framledes, säger Timo Siikaluoma, vd för Solatum Hus & Hem AB.

Fakta: Pengar att söka

Hyresgästföreningen har två fonder där förtroendevalda kan söka pengar för sommaraktiviteter:
Barn- och ungdomsfonden delar ut 200 000 per år. Syftet är att stimulera bra fritidsverksamhet för unga i utsatta områden.
Fonden för lokalt arbete för att välkomna flyktingar. Även här kan pengar sökas till verksamhet sommartid.

Källa: Tidningen Hyresgästen

Läs också Aida trodde att möglet skulle döda henne Här ska bil och cykel ingå i hyran Läxhjälpen ger extra push att klara skolan − stöttas av flera bostadsbolag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.