HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Sonen vill ta över sin fars lägenhet – värden vill riva kontraktet

Helsingborg En far vill skriva över sin lägenhet på sonen och hävdar att värden sagt ja muntligt. Men värden vill säga upp kontraktet på grund otillåten andrahandsuthyrning. Nu ska Hyresnämnden i Malmö avgöra vem av parterna som har rätt.
Foto: Gry Ellebjerg

Enligt pappan har sonen bott hos honom och hans fru sedan oktober 2015. Även sonens son har bott i fyrarummaren som ligger i Helsingborg. I somras tecknade pappan och hans fru ett kontrakt på en annan lägenhet som de flyttade till den 1 september. Planen var att sonen och hans gravida flickvän skulle få ta över deras lägenhet.

Sonen och hans flickvän besökte hyresvärdens kontor i september för att diskutera överlåtelsen. Enligt sonen fick de beskedet att föräldrarna måste säga upp kontraktet samtidigt som han och hans flickvän skulle skicka in en ansökan om att ta över lägenheten.

Läs ocksåHMK avgjorde hyrorna hos Nyköpingshem – seger för HGF

Eftersom föräldrarna var bortresta kunde uppsägningsblanketten först lämnas in när de var tillbaka. Sonen ville dock ha en garanti och uppfattade det som att han fick ett muntligt löfte om att överlåtelsen skulle godkännas.

I slutet av september fick sonens gravida flickvän göra ett akut kejsarsnitt. Sonen hävdar att han kontaktade bostadsbolagets kundcenter på sjukhuset och förklarade att han blir något försenad med uppgifterna, men att han fortfarande vill ta över lägenheten. Den här gången avslutas samtalet med att hyresvärden säger att man inte känner till någon muntlig överenskommelse.

Då bestämmer sig sonen för att på nytt besöka hyresvärdens kontor. Väl på plats får han återigen beskedet att någon överlåtelse inte kan godkännas innan fastighetsbolaget fått in alla uppgifter de behöver för att kunna hantera ansökan.

Läs ocksåBoråskvinna förlorar sitt hyreskontrakt - nämnden oenig

I början av oktober får pappan ett brev från hyresvärden som uppmanar honom att säga upp hyreskontraktet. Orsaken är att hyresvärden anser att lägenheten har hyrts ut till sonen i andra hand utan värdens godkännande.

Hyresvärden skriver även i sitt yttrande att sonens inkomst är för låg och uppfyller inte uthyrningskravet. Värden hävdar också att de boende uppfattar sonen som otrevlig och aggressiv. Enligt värden har boende sett honom köra bil i området trots att det inte är tillåtet och när de har påtalat det för honom har han svarat ”fuck you” och visat fingret.

Den 10 december sammanträder Hyresnämnden i Malmö i Helsingborgs tingsrätt.

Läs ocksåÖppnade inte dörren – blir av med kontraktet

 

Fakta: Detta gäller vid överlåtelse

En hyresgäst får överlåta sin lägenhet till någon närstående som varaktigt bor tillsammans med honom eller henne, om hyresnämnden lämnar tillstånd till överlåtelsen. Enligt praxis ska man ha bott tillsammans i åtminstone tre år. Det är hyresgästen som ska bevisa att parterna verkligen har bott ihop och delat hushåll. Folkbokföringen väger ofta tungt i bedömningen.

Läs också Svidande kritik mot Öbo från ett par som inte fick byta lägenhet Lång hyrestvist i Klippan är över

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.