Annons

Sopslarv kostar miljoner

Malmö Det kan stå dig dyrt om du dumpar din gamla soffa eller uttjänta tv i soprummet, för där hör inga grovsopor hemma. Sopslarvet kostar skånska bostadsbolag miljoner årligen.

Blir du som hyresgäst påkommen med att slänga grovsopor där de inte hör hemma riskerar du att få betala för ditt slarv. MKB i Malmö debiterar till exempel 400 kronor medan Trelleborgshem tar ut en avgift på 300 kronor.

Eftersom det är dyrt att hantera tillhandahåller få hyresvärdar grovsoprum. MKB har löst det genom att erbjuda hyresgästerna containrar att slänga skräpet i. Dessa sätts ut i områdena med visst intervall, oftast en gång per månad.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi har inga grovsoprum eftersom det blir väldigt mycket arbetstid att lägga ner på att hålla dem i ordning för våra husvärdar, säger Cecilia Truedsson, miljösamordnare på MKB.

Annons

Trots det får MKB:s fastighetsskötare ägna åtskilligt med tid på att hantera skrymmande sopor som hamnat fel.
Grovt räknat kostar hanteringen av grovsopor mellan en halv miljon och en miljon kronor årligen för MKB. För hyresgästerna hos LKF i Lund är motsvarande summa 800 000 kronor per år.

Svedalahems hyresgäster har aldrig haft tillgång till grovsoprum, vilket fungerat bra enligt fastighetschefen Jörgen Grabo.
 – I Svedala finns en väl fungerande tipp och en kultur där man åker dit själv och lämnar sina saker, säger Jörgen Grabo.
Ett par låsta containrar för grovsopor har man dock haft problem med då villa-
ägare i ett intilliggande område slängde skräp där.

Läs ocksåSlängde fyra sopsäckar i fel tunna – kan vräkas efter slarvetHänder som knyter ihop en svart sopsäck och en övervakningskamera.
Annons

Så hanterar hyresvärden dina grovsopor:

  • MKB, Malmö. Har inga grovsoprum, däremot containrar med vissa intervaller. Hanteringen av grovsopor kostar mellan en halv och en miljon kronor per år.
  • LKF, Lund. Har varken grovsoprum eller containrar. Grovsopor är hyresgästens ansvar. Sopslarvet kostar 800 000 kronor per år.
  • Svedalahem. Hyresgästernas ansvar. Försumbart slarv.
  • Burlövsbostäder. Inga grovsoprum, däremot containrar två gånger per år i alla områden för cirka 30 000 kronor per år.
  • Vellingebostäder. Tog bort grovsoprum år 2013 på grund av arbetsmiljön. Har kvar en container i ett område. Inga större problem med slarv.
  • Trelleborgshem. Hanteringen av grovsopor kostar 300 000 kronor per år. Har containrar i vissa områden.
  • Simrishamnsbostäder. Containrar periodvis. Undantagsvis problem.

Fakta: Grovsopor

Med grovsopor menas lite större avfall från hushåll som till exempel möbler. Om soporna får plats i det vanliga kärlet för restavfall, kan det läggas där. Annars ska det forslas till en återvinningscentral. Farligt avfall och elektronik ska alltid köras till återvinningscentralerna. Exempel på grovsopor: möbler, pulkor, mattor, leksaker, husgeråd.

Läs också Så fick Eva sin hyra halverad i rätten: ”Jag har inte kunnat smälta det” Grannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd” Förhandlingarna bröt samman när Ulfs värd ville höja hyran med 12 procent – det händer nu Ny lag om sortering av matavfall – de kraven ställs på hyresgäster och hyresvärdar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.