Annons

Stångåstaden granskas av Datainspektionen

Linköping Stångåstaden är ett av åtta bostadsbolag som nu ska granskas av Datainspektionen. Bolagen misstänks ha registrerat känsliga uppgifter om sina hyresgäster.

Tidigare i år avslöjades att fyra kommunala bostadsbolag i Göteborg förde hemliga register med känsliga uppgifter om till exempel hyresgästers psykiska hälsa och etniska ursprung. Ett förfarande som inte är tillåtet enligt personuppgiftslagen. Men en granskning av SVT visade nyligen att den här typen av registreringar förekommer hos flera bostadsbolag över landet. Uppgifter som nu Datainspektionen valt att gå vidare med.

– Vi har valt ut de här åtta bolagen utifrån de uppgifter som förekommit i media och Stångåstaden är ett av de bolagen. Än så länge är det påståenden och vi vill nu ta reda på om de stämmer, säger Camilla Sparr, jurist vid Datainspektionen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bolagen som ska granskas är förutom Stångåstaden även Alingsåshem, Hallstahem, Helsingborgshem, Huge Fastigheter, Landskronahem, Sigtunahem och Staffanstorpshus.

– Till att börja med vill vi ha in en redogörelse för hur bolagen hanterar personuppgifter. Om de här uppgifterna stämmer så vill vi ha en redogörelse för hur man ska agera framöver och att man raderar de registreringar som är gjorda, förklarar Camilla Sparr.

Annons

Riskerar bolagen någon form av straff eller böter?

Läs ocksåSmåstadsidyll med skamfilat rykte - nu fyller Skäggetorp 50En man och en kvinna i Skäggetorpscentrum.

– Normalt sett brukar det räcka med ett påpekande från vår sida för att det här ska rättas till. Men vi har möjlighet att utfärda vitesförelägganden och det kan även vara straffbart. 

Om en hyresgäst har drabbats av att ha fått känsliga uppgifter registrerade, vad kan denne göra då?

Annons

– Om en enskild blivit drabbad så har ju den personen en möjlighet att gå till polisen, det är i så fall ett brott mot personuppgiftslagen, säger Camilla Sparr. 

Läs ocksåSå vill hyresvärdarna göra Berga mer attraktivt
Läs också Fler felanmälningar när lägenheten blir arbetsplats Hyreshöjningen skjuts upp - så här stor blir den Anklagade grannen för olaglig tvätt - nu måste 77-åringen flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.