Annons

Stanken av kattkiss så stark att grannar nästan kräktes – 79-årig kvinna tvingas flytta

Mönsterås Under minst tio års tid har den äldre kvinnans kärlek för katter blivit grannarnas plåga. I omgångar har hon haft upp till 20 djur i lägenheten samt släppt in andra katter i trapphuset. Stanken har varit så oerhörd att grannar blivit illamående och inte kunnat ha balkongdörren öppen.
Foto: Pixabay, Gry Ellebjerg
Vid ett tillfälle hämtade en bekant tio kattungar från kvinnans lägenhet. Nu tvingas hon flytta.

Stanken av katturin i trapphuset var så oerhörd att grannarna blev illamående när de skulle ta sig in och ut ur sina lägenheter. Under en tid hade den snart 80-åriga hyresgästen ett 20-tal katter i sin tvårummare i Mönsterås utanför Kalmar, men den exakta siffran har varierat.

En bekant som hjälpt hyresgästen att hantera den stora mängden katter berättar att hon vid ett tillfälle hämtade tio kattungar från lägenheten.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt andra hyresgäster i huset har luktstörningarna pågått i minst tio år. En granne som bor ovanför uppger att han måste hålla för näsan när han går ut ur sin lägenhet, och inte kan ha balkongdörren öppen utan att lukten från kvinnans lägenhet letar sig in i hans.

En annan granne berättar att hon är nära att kräkas varje gång hon är i trapphuset, särskilt efter att den äldre kvinnan öppnat lägenhetsdörren.

Den äldre kvinnan har även vanskött sin lägenhet, anser hyresvärden. Bild på köksfläkten och en luftventil i badrummet.

Hyresvärden har i omgångar försökt städa trapphuset, bestående utan resultat. Hon ska även ha släppt in andra katter i trapphuset samt matat dem, vilket bidragit till ytterligare förorening.

Annons

År av klagomål

Vid en ventilationskontroll visade det sig att kvinnan inte heller skött om sin lägenhet och dess inredning. Köksfläkten samt en luftventil i badrummet var kraftigt nedsmutsade, uppger hyresvärden.

Efter flera år av klagomål blev kvinnan i början av året uppsagd. Nu har ärendet avgjorts i hyresnämnden.

Läs ocksåVictorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: "Det är ingenting!"

Kvinnan nekar till att hon utsatt grannarna för störning eller misskött sin lägenhet. Lägenheten har städats och hon har numera bara en katt kvar, som dessutom är steriliserad.

Annons

Hyresnämnden konstaterar dock att det fortfarande kommer en lukt av katturin från lägenheten när kvinnan öppnar sin dörr. Hon anses därför fortfarande utsätta sina grannar för störningar.

Efter att ha varit hyresgäst i huset i 30 år tvingas nu kvinnan att flytta. Hon har till och med september på sig.

Läs ocksåHyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyrorPerson som river hyreskontraktet.

Att låta katter kissa inomhus kan bli en mycket dyr historia för hyresgäster. Hem & Hyra har tidigare skrivit om en kvinna som stämdes på totalt 445 000 kronor för sanering och renovering på grund av kattkiss.

Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.