Annons

Staten kollar privata hyresförmedlare

Nyheter Sedan fem år håller statliga Fastighetsmäklarnämnden (FMN) ett öga på att förmedlingen av hyreskontrakt går rätt till. Hittills har tre hyresförmedlare anmälts, men ingen har prickats. Ett ärende är ännu inte avgjort.​

FMN med 17 anställda övervakar att landets 6 200 fastighetsmäklare håller sig till lagar och förordningar, och till god sed på marknaden.

Annons
Sedan fem år ska myndigheten också hålla ett öga på förmedlingen av hyreskontrakt. Vanligen handlar det om andrahandskontrakt exempelvis till någon som snabbt behöver en bostad, men även förmedling av förstahandskontrakt förutsätter tillstånd. Kontrollen av hyresförmedlingen är dock en blygsam del av FMN:s verksamhet; endast 76 av mäklarna är specialiserade på förmedling av hyresbostäder.
– Större delen av hyresförmedlingen ligger dock utanför vårt område säger ställföreträdande chefen Eva Kristina Ohlson. Vi övervakar inte kommunala förmedlingar, inte heller förmedling av studentbostäder och fritidshus.
 
FMN kontrollerar bland annat att hyresförmedlarens ekonomi är i ordning, att förmedlaren inte har skulder hos kronofogden eller är dömd för ekonomiska brott. Kontrollen upprepas minst vart femte år.
Den som är registrerad förmedlare förbinder sig att hålla sig inom en maxtaxa, att inte ta betalt när det aldrig blev något hyresavtal och att hålla isär sina privata pengar och kundernas depositioner eller förskottsbetalningar.
Det händer att FMN får in anmälningar, från konsumenter och konkurrenter. Men hittills har ingen hyresmäklare ertappats med felaktigheter.
– För några år sedan letade vi bland tidningsannonser efter mäklare som inte är registrerade, säger Ohlson. Vi hittade inte en enda!
 
Ohlsson tror att förmedlingen av hyreskontrakt har minskat i omfattning.
Samtidigt har det dykt upp en ny företeelse, så kallad relocation, som i första hand vänder sig till personer från andra länder som ska vara i Sverige under en begränsad tid. Då kan förmedlaren inte bara ordna bostad utan också ge upplysningar om olika bostadsområden, om skola och barnomsorg och hålla kontakten med hyresvärden. Även detta slags förmedling av hyreskontrakt kräver tillstånd från FMN.
Har du något råd till den som söker hyreskontrakt?
–  Man kan alltid kolla om förmedlaren är registrerad hos oss, tel 08-555 524 60. Det finns fler nyttiga upplysningar på vår hemsida, www.fastighetsmaklarnamnden.se.
 

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Mäklare varnas efter affär med hyreshus Ännu en hyresgäst tvingas flytta från Östermalmsvåning ''Fastighetsmäklaren lurar sina hyresgäster''

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.