HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ännu en hyresgäst tvingas flytta från Östermalmsvåning

Östermalm Ännu en hyresgäst förlorar sin paradvåning på Karlaplan. Detta sedan hovrätten ändrat hyresnämndens beslut från förra året.
Foto: Roger Rosenlund
Två personer tvingas flytta från sina lägenheter på Karlaplan.

Hon är jurist och borde ha förstått bättre än att lämna felaktiga uppgifter vid sitt lägenhetsbyte. Det tycker hovrätten och ändrar därmed hyresnämndens beslut från förra året – nu måste kvinnan flytta från Svenska Bostäders stora lägenhet på Östermalm.

Ärendet är ett av två liknande i samma fastighet och har pågått under ungefär samma tidsperiod. I mitten av december beslutade hyresnämnden att en annan kvinna måste flytta från sin sjurummare på 204 kvadrat på Karlaplan. Flera av personerna, bland annat en fastighetsmäklare, som gjort lägenhetsbytena möjliga genom triangel- och fyrpartsbyten, figurerar i båda besluten och även i det fallet beslutades det att hyresgästen inte längre får bo kvar.

Läs ocksåM erbjuder 20 000 hyresgäster att köpa sin hyresrätt

Ärendena skiljer sig i flera avseenden från normalfallen. Lägenheterna är mycket exklusiva men det har också gått lång tid sedan hyresgästerna flyttat in. Den kvinnliga juristen flyttade in redan för fem år sedan och det har hon använt som argument för att få bo kvar – om hon nu gjort något fel borde det ha avgjorts för länge sedan, enligt henne. Men hovrätten poängterar att det ofta krävs omfattande utredningar för att bringa klarhet i såna här ärenden. De kompliceras inte minst av att så många parter är inblandade och att minnesbilderna vacklar betänkligt i somliga vittnesuppgifter. Hovrätten tycker bland annat att hon har en ”påfallande detaljfattig” redogörelse kring hur hennes byteslägenhet såg ut. Hon har bland annat uppgett fel antal rum i den. Och det är också det som ärendet handlar om i grund och botten – juristen har bytt till sig den stora lägenheten på Karlaplan mot en lägenhet som hon aldrig har haft. I själva verket har det visat sig att den inte existerar över huvud taget.

Och med den oriktigheten klargjord, trots att hon försäkrat motsatsen på heder och samvete, tvingas hon nu flytta.

Läs också 72 000 stockholmare får hyreshöjning med 2,35 procent Svartmögel och underkänd ventilation i nyproduktion Hyresgäster får 66 000 kronor till lådcykelpool Hyresgäster i Gamla Stan delar på lådcyklar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.