Annons

”Fastighetsmäklaren lurar sina hyresgäster”

Luleå Fastighetsmäklare Lars-Åke Källhammer, Luleå, har hamnat i blåsväder på grund av sina privata hyreshus. Han höjde hyran utan förhandling och skrev till sina hyresgäster på HusmanHagbergs brevpapper.
Lars-Åke Källhammer äger ett antal hyresfastigheter i Luleå utanför sin verksamhet som fastighetsmäklare på HusmanHagberg. I veckan fick hyresgästerna ett brev skrivet på HusmanHagbergs brevpapper där det stod att hyran höjts.
 
”Hyresförhandlingen för 2009 bestämde årets hyreshöjning till 2,9 procent”, står det i brevet till hyresgästerna. Men de uppmärksamma hyresgästerna anade att inte allt stod rätt till och vände sig till Hyresgästföreningen.
 
– Det var bra att de gjorde det. Han försöker lura hyresgästerna helt enkelt. Vi har inte förhandlat några hyror med Lars-Åke Källhammer, säger Roger Enbom, förhandlare på Hyresgästföreningen.
 
– Jag har sålt fastigheterna. Jag har ingenting med det där att göra, säger Lars-Åke Källhammer.
 
Källhammer står dock som lagfaren ägare till hyreshusen fram till sista februari.
– Jag ville bara hjälpa de nya ägarna att skicka ut de nya hyresavierna för mars. Vi har ju allt i vårt datasystem, säger Källhammer.
 
Varför står det att hyran är färdigförhandlad?
– Jag vet inte. De nya ägarna har väl inte riktigt förstått hur det går till. Den där siffran är ju bara en rekommendation från fastighetsägarföreningen. Ingenting är slutförhandlat. Men jag har inte med det där att göra. Jag har sålt husen.
 
Men du står ju fortfarande som ägare?
– Ja, några dagar till men köpekontraktet är klart och de har fått betalt så jag äger inte fastigheterna längre.
 
Varför är då hyreshöjningen skriven på HusmanHabergs brevpapper?
 
– Det är min kamrer som skött det där utskicket. Jag visste ingenting om det, hade inte en aning. Vi ville väl bara vara behjälpliga.
 
Hyresgästföreningen tänker gå vidare med saken och stämma Lars-Åke Källhammer för brott mot förhandlingsordningen.
 
– Ja det måste vi göra. Vi kan inte acceptera ett sånt här agerande, det måste stävjas, säger Roger Enbom, HGF.

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Hyresgäster slipper chockhöjd hyra – bankbolag får rätt till 40 miljoner i statligt bidrag Per krävs på skyhög hyreshöjning och 90 000 i retroaktiv hyra: "Har inte råd" Tog fajten mot monsterkravet – slapp hyreshöjning på 28 procent: ”Fantastisk skillnad” Ann-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något” Förre fackordföranden rasar mot fackförbundets lyxrenovering av hans hyreshus: "Gör ont i mitt hjärta"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.