Annons

Stena höjer hyran i Smedby 1

Upplands Väsby Hyrorna i området Smedby 1 i Upplands Väsby höjs med 3,65 procent från den 1 februari.– Men en stor del av höjningen beror på att man samtidigt avskaffar VLU-systemet, säger Erik Elmgren, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Det gör att han totalt sett är nöjd med överenskommelsen med Stena Fastigheter.

– Själva hyreshöjningen ligger i nivå med den Väsbyhem gjorde, under två procent. Även när det gäller p-platserna har vi samma höjning, från 120 till 150 kronor, säger Erik Elmgren.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Även Stenas fastighetschef Mats Winkler är nöjd med uppgörelsen.

Annons

– Vi ser hela överenskommelsen som en paketlösning. Framför allt var det viktigt att få till ett snabbt hyresavtal, så att vi kan jobba vidare med området, säger han.

Stena Fastigheter köpte de 734 lägenheterna i området av Väsbyhem i höstas och har nu också i praktiken övertagit dem.
När Väsbyhem införde valfritt lägenhetsunderhåll (VLU) år 2002, så fick hyresgästerna en hyresrabatt på 2,25 procent mot att de övertog ansvaret för underhållet av väggar och golv. Nu försvinner VLU, vilket innebär att rabatten tas bort.

Annons
Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

– Det är bra att man lämnar VLU-systemet. Nu får hyresgästerna i stället ett fastighetsägarstyrt underhåll enligt hyreslagen, säger Erik Elmgren.

Läs också Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går" Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.