HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Stena höjer hyran i Smedby 1

Upplands Väsby Hyrorna i området Smedby 1 i Upplands Väsby höjs med 3,65 procent från den 1 februari.– Men en stor del av höjningen beror på att man samtidigt avskaffar VLU-systemet, säger Erik Elmgren, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Det gör att han totalt sett är nöjd med överenskommelsen med Stena Fastigheter.

– Själva hyreshöjningen ligger i nivå med den Väsbyhem gjorde, under två procent. Även när det gäller p-platserna har vi samma höjning, från 120 till 150 kronor, säger Erik Elmgren.

Läs ocksåSmåbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter"Många i området runt Siriusgatan pratar begränsad svenska, eller ingen alls. Khaled Arouf, som själv talar arabiska, har pratat med grannar som inte vet hur de ska kunna uttrycka invändningar mot fastighetsägarens planer. ”Folk är ibland rädda. De kommer från hemländer med massa problem. De tror fortfarande att de inte får säga nej. Det försöker vi säga till Familjebostäder, att det här kommer att påverka hela samhället här. Men ingen har lyssnat.”

Även Stenas fastighetschef Mats Winkler är nöjd med uppgörelsen.

– Vi ser hela överenskommelsen som en paketlösning. Framför allt var det viktigt att få till ett snabbt hyresavtal, så att vi kan jobba vidare med området, säger han.

Stena Fastigheter köpte de 734 lägenheterna i området av Väsbyhem i höstas och har nu också i praktiken övertagit dem.
När Väsbyhem införde valfritt lägenhetsunderhåll (VLU) år 2002, så fick hyresgästerna en hyresrabatt på 2,25 procent mot att de övertog ansvaret för underhållet av väggar och golv. Nu försvinner VLU, vilket innebär att rabatten tas bort.

Läs ocksåNya ägaren höjde hyran felaktigt – hyresgästen Ann-Sofie: "De nonchalerar oss"Rödmålad brukslänga i trä, blommor i rabatten, en allé med träd som börjar gå från grönt till gult, Ljusne, ADR Fastigheter höjde hyran utan att förhandla, tidigare Anera/Hälsinge kulturfastigheter

– Det är bra att man lämnar VLU-systemet. Nu får hyresgästerna i stället ett fastighetsägarstyrt underhåll enligt hyreslagen, säger Erik Elmgren.

Läs också Satirikern Olof Buckard om höga hyror: "Vissa kan sko sig brutalt" Oskar och grannarna får höjning på 8 procent – för sex år gammal renovering Hyresvärden Anders skänker hyreshöjningen till Ukraina

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.