HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Stena river ut ny inredning – och chockhöjer hyran

Stockholm Stena Fastigheter totalrenoverar lägenheter – som redan är totalrenoverade. På två år har hyran höjts från 6500 kronor till 10 333.
De här golven är bara några år gamla men går till skroten ändå. För att nya ska läggas in som i sin tur läggs till grund för en högre hyra.

Flera hyresgäster riktar nu kritik mot sin hyresvärd Stena fastigheter. Dels för att de får en hög hyreshöjning men också för att de inte ser någon mening i renoveringarna enligt det koncept som Stena själva kallar för plus-lägenheter. Vilket också sker runt om i hela Stenas fastighetsbestånd.

Stenas fastighetschef Lena Rydow säger att det är ett uppskattat koncept som avspeglar sig positivt i kundmätningar men alla boende håller inte med om det.

Läs ocksåNya hyror klara hos Göteborgs privatvärdar

En hyresgäst berättar att familjen hade en hyra på 6200 kronor innan renoveringen och stambytet som stod klart 2017. Efter renoveringen hamnade hyran på 9500 kronor och nu vill Stena höja hyran ytterligare.

– Det är piratmetoder. Jag anser att man lurat och stulit från oss hyresgäster, säger en av hyresgästerna som var med om den stora renoveringen för två år sedan. Då det ställdes in nya vitvaror, byttes spis, kaklades och lades nya golv, med mera. Det är golv som nu ligger i Sorteras återvinningssäckar, väderexponerat ute på gården. Det är inget som kommer att återvinnas på något annat sätt än för vidare transport till flistuggen i Jordbro och därefter in i något av Stockholmområdets kraftvärmeverk.

Stena bekräftar höjningen och säger att motsvarande siffror för en lägenhet på 80 kvm är 6500 som höjs till 10333 kronor över bara några år.

Läs ocksåOmfattande brand i hyreshus i MalmöHyresgästen Afsaneh Gholami vet inte när hon kan återvända till sin lägenhet på Smedjegatan - eller hur den påverkats av branden.

Hyresgästföreningen är kraftigt kritiska mot hur Stena agerar. Och ifrågasätter nödvändigheten och nyttan med att byta ut så mycket relativt nytt material, enligt de listor som presenterats både då och nu som underlag i förhandlingen till nya hyror.

– Det är ju inte klokt. Vi förhandlar, vi kommer överens, de bygger om. Sen två år senare var de där förhandlingarna inte värda nånting. Då river de ut och slänger två år gamla grejer och vill ha en helt annan hyra. Förhandlingsmässigt är det inte schysst och miljömässigt är det rena snurren, säger förhandlingsstrateg Kristoffer Burstedt.

Exakt vad som Stena byter två gånger och nu tar betalt för en andra gång, det går inte Stenas fastighetschef in på men säger ”allt rivs inte ut”. Och det som går att återvinnas gör det.

Läs ocksåRegeringen föreslår nya lagar – krafttag mot oseriösa värdar

En av hyresgästerna visar dock upp dokument som ska styrka att Stena lagt på grundhyran tre gånger för parkett. Som nu rivs ut och eldas upp.

– Så onödigt att vi har kastat tusenlappar i sjön, säger hyresgästen.

Läs också Hyresgästerna i Uppsala län bland de nöjdaste i landet Protesterna hjälpte – Lintottens hyresgäster slipper dyrare kök

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.