Annons

Stopp i Uddevalla-förhandling

Uddevalla Årets hyror för 4 000 hushåll i Uddevalla är ännu en öppen fråga. Uddevallahem och Hyresgästföreningen står långt ifrån varandra, förhandlingarna har strandat.

Stiftelsen Uddevallahems ursprungliga yrkande på 5,8 procent står sig som näst högst i Västra Götaland. Efter tre sittningar med Hyresgästföreningen står det klart att förhandlingarna strandat.

Parterna hade då närmat sig varandra något, men inte tillräckligt enligt Hyresgästföreningens förhandlare Anja Schröder.
– Uddevallahem kom med ett slutbud på cirka 3,3 procent ganska snabbt. Det är en bit från kravet, men fortfarande högt. Vårt sista bud låg på 1,5 procent, säger hon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det fanns flera stötestenar, varav en är Uddevallahems vinstkrav på nio miljoner. Enligt Hyresgästföreningen skulle utgångsläget inför förhandlingarna varit 2,2 procent utan det kravet.
– Vi är inte principiellt emot vinst, men en värd som planerar stora investeringar kan inte räkna med att samtidigt ta in vinst, även om pengarna går tillbaka till bolaget, säger Anja Schröder.

Hur mycket pengar som ska gå till renoveringar, och diskussionen kring bruksvärdet var två andra diskussionspunkter. Som Hem & Hyra tidigare berättat tycker Uddevallahem att privatvärdarna får bättre betalt för sina lägenheter.
– Vi jobbar med ett gemensamt projekt kring en översyn där vi tittar på detta. I vissa fall kan det säkert finnas skillnader, men generellt tror vi inte att det ligger till så, säger Anja Schröder.

Annons

Hem & Hyra har inte lyckats nå Uddevallahems vd Thomas Aebeloe för en kommentar. I ett pressmeddelande säger han följande:
– Efter förhandlingar insåg parterna att vår respektive uppfattning om en rimlig höjning av hyresnivån låg alltför långt ifrån varandra för att en överenskommelse ska kunna träffas.

Läs ocksåFörra årets hyra höjdes utan förhandling – nu strandar Västerstaden igen

Nu hänskjuts hyrestvisten till Hyresmarknadskommittén (HMK), som består av representanter för de allmännyttiga värdarnas organisation Sabo och Hyresgästföreningens Riksförbund. I första hand kommer de med ett medlingsbud. Om parterna inte accepterar tar HMK ett bindande beslut. 

Även i Munkedal strandade hyresförhandlingarna, som Hem & Hyra skrev i december. Efter medlingshjälp från HMK är nivån nu klar. Första februari går Munkbos hyror upp med 2,4 procent. 

Annons

Läs Hem & Hyras lista över hyreskrav och färdiga uppgörelser i Västra Götaland.

Fakta: Hyresmarknads-kommittén

Hyresmarknadskommittén består av representanter från Sabo, Sveriges allmännyttiga bostadsföretags bransch- och intresseorganisation, samt Hyresgästföreningen.
Kommitténs uppgift är att fatta beslut när parterna inte själva kan komma överens i en hyresförhandling lokalt.
Parterna får lägga fram sin sak och presentera det ekonomiska underlag som man grundar sitt yrkande på. Därefter beslutar kommittén om en eventuell hyreshöjning. Detta beslut måste parterna acceptera.

Läs också Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Lars betalar inte värdens smyghöjning: ”Det handlar om solidaritet” Tusentals får smyghöjd hyra efter strandade förhandlingar: ”Fattar inte vad de håller på med” Beskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.