HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Stor bostadsbrist i Gnosjö

Gnosjö Bristen på bostäder är en het potatis i Gnosjö. Just nu funderar kommunen på att tvinga sitt kommunala bostadsbolag, Järnbäraren, att bygga.
Foto: Annika Wallsson
Bostadsbristen är en ödesfråga för Gnosjö, tycker Gnosjöbon Magdalena Ramsing. Framför allt borde kommunen satsa på att attrahera barnfamiljer. Och en fin boendemiljö gör att folk trivs, anser hon.

Samtidigt som Gnosjö är en avflyttningsbygd är det full fart på Gnosjöandan och behovet av nya bostäder är stort. Det är främst seniorer, som vill sälja sina hus, som väntar på lägenhet. Men det finns knappt en enda att få tag i.

Inte heller finns det bostäder att erbjuda de omkring 1 000 nettoinpendlare som finns. En del av dem har fått jobb i Gnosjö men tvingats bosätta sig i grannkommuner.
Ändå sätts knappt några spadar i marken, varken för hyresrätter, bostadsrätter eller villor.

Läs ocksåHannas familj fast i väntrummet efter flykten från Ukraina – ”Vill kunna klara oss själva”Hanna Veretennykova och Oleg Makarov med barnen Maria och Michael är flyktingar från Charkiv i Ukraina. Tack vare massflyktsdirektivet kan de stanna i Sverige, men det går för närvarande inte att komma vidare i asylprocessen.

Problemet är att ingen vågar bygga till dagens priser, vare sig privata aktörer eller kommunala. Hyrorna blir helt enkelt för höga.

– Det vi är överens om är att vi behöver fler lägenheter. Men det går inte att bygga i dag, folk klarar inte att betala, säger Reine Gustafsson, Järnbärarens vd.

Förra året gick Järnbäraren med över en halv miljon kronor i förlust. Samtidigt behöver bolaget få in pengar för att minska sin samlade förlust, som närmar sig minus fem miljoner kronor.

Läs ocksåGravida Maria om sitt korttidskontrakt: ”Glad bara jag inte behöver flytta under förlossningen”Robin och Maria bor på korttidskontrakt. Det innebär lågt eller inget underhåll och att de inte vet när de måste flytta.

– Vår ekonomi tillåter inte att vi bygger nytt och jag har lagt över ansvaret på kommunen, säger Reine Gustafsson.

Boendefrågan diskuteras flitigt inom kommunledningen.

– Vi ser helst att privata aktörer ska bygga, inte kommunen eller Järnbäraren, säger kommunalrådet Arne Ottosson (M) och fortsätter:

Läs ocksåAllt fler osäkra kontrakt i Göteborg – privatvärdarna har flest

– Men vi har försökt att locka till att bygga och nu är vi i en sits där kommunen förmodligen måste ge uppdraget till Järnbäraren. Men ännu är det många pusselbitar som ska ramla ned innan vi kan ta beslut.

Gnosjöbon Magdalena Ramsing ger byggtips:

– Satsa på radhusområden för mindre barnfamiljer.

Läs också Moa, 25 år med Aspergers - "Svårt att ta in att jag fått ett eget hem" Luleå lider av växtvärk när näringslivet växer kraftigt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.