Annons

Stora hyresskillnader mellan city och förort

Nyheter Läget har betydelse. Hyrorna är som mest nästan 50 procent dyrare i genomsnitt mellan i vissa av Stockholms innerstadsområden än i yttre ytterstaden.

Sedan snart tio år tillbaka höjs hyrorna mer i innerstan än i ytterstaden. Läget får större betydelse i förhållande till andra faktorer, framför allt byggår. Nu visar rapporten ”Vad är rätt hyra i Stockholm” att skillnaderna redan är stora.

– Det råder myter och missförstånd om hyrorna i Stockholm. Fastighetsägarna menar att alla hyror är felsatta, men de har inte hela bilden av hur det ser ut, säger Maria Palme, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, och fortsätter.
– Läget har redan en stor påverkan på hyran när det gäller vissa hustyper. För nyproducerade och upprustade lägenheter skiljer det 30 procent som mest mellan stadsdelarna.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

Rapporten bygger på Hyresgästföreningens databas, som innehåller 90 procent av alla hyreslägenheter i Stockholm. Medelhyran i Stockholm är 6 900 kronor för en trea, men i områden som Hammarby sjöstad, västra Kungsholmen och Lilla Essingen är genomsnittliga månadshyran 8 600 kronor. Där är en stor andel hyresrätter byggda under 2000-talet. I områden som Tensta, Rinkeby, Husby samt Skärholmen och Vårberg är hyran för en trea 5 800 i genomsnitt. Husen där är i huvudsak byggda under miljonprogrammet.

Annons

Men när man tittar på genomsnittshyror för områden jämför man hus med olika standard. De flesta hus i innerstaden är äldre än de i ytterområdena. Tittar man i stället på den årgång som byggdes före andra världskriget, 1930-1944, och som är representerat i de flesta stadsdelar finns även där skillnader både beroende på upprustningsår och närhet till city.

Läs ocksåSå mycket höjer värdarna i Uppsala län hyran 2025 – hela listanEn hand håller i sedlar. Mycket tyder på att hyreshöjningarna i Uppsala län kommer att bli rekordhöga även i år.

– Funkis finns i nästan alla områden och här ser vi också att det redan är stora skillnader beroende på läge, säger Martin Hofverberg, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen.

Annons

Den konstaterade skillnaden på 30 procent tror Maria Palme inte är möjlig att minska.

Läs ocksåNu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"En kvinna står vid ett av husen som Öbo vill sälja.

– Den är rimlig, ja. Men tar man hänsyn till andra faktorer, som att fastigheter i innerstan har sämre fastighetsskötsel och ofta saknar hiss och soprum, bör skillnaderna bli mindre.

Läs också Nytt hovrättsbeslut: Dålig förvaltning stoppar inte årlig hyreshöjning Hyresgästbasen pratade på SD-konferens: ”Viktigast är kampen mot marknadshyror”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.