Annons

Stort engagemang mot försäljning i Gottsunda

Uppsala Omkring 80 personer kom till det dialogmöte som Hyresgästföreningen hade bjudit in till om kommunens planerade försäljning av 300 lägenheter, Gottsunda centrum och Storvreta centrum. Efter två timmar hade många fortfarande frågor kvar att ställa till Erik Pelling (S), kommunalråd.

Erik Pelling välkomnades upp på scenen på Gottsunda marknad på tisdagskvällen med en halvhjärtad applåd. Desto större spontana applåder fick de berörda hyresgäster som ställde kritiska frågor, och även Tobias Smedberg (V), kommunalråd i opposition, som argumenterade emot försäljningsplanerna.

Erik Pelling fick till att börja med berätta om bakgrunden till beslutet. Han sa att kommunen inte har möjlighet att investera de stora summor som krävs för att vända utvecklingen i Gottsunda centrum, som nu går med förlust, men poängterade att kommunen kommer att ställa en rad krav på köparen. Därefter ledde Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen, ett panelsamtal mellan Erik Pelling, Tobias Smedberg och Jens Nilsson, ordförande för Hyresgästföreningen Uppsala-Knivsta.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Den största delen av tiden ägnades sen åt frågor från hyresgäster och andra intresserade som hade kommit till dialogmötet.

– Kommer vanligt folk ha råd att bo kvar? undrade en hyresgäst, som påpekade att UKFAB har de lägsta hyrorna i Uppsala och tyckte att kommunen borde lära av dem.

– Skälet till att det finns billiga bostäder här att det fanns en bostadspolitik när de byggdes som gjorde det möjligt att bygga billigt. Den främsta möjligheten att skydda hyresnivåerna är en stark hyresgäströrelse med engagerade hyresgäster som er och en stark lagstiftning. Det finns ju än så länge ett system där hyrorna förhandlas med Hyresgästföreningen, oavsett om det blir en annan ägare, svarade Erik Pelling.

Läs ocksåGottsunda centrum firar 50 år – nu rustas miljonprogramshusenEn svartvit bild där en man i kostym står i en folkmassa i ett köpcentrum.

– Hur har man tänkt och vad sänder det för signaler när man först fattar ett beslut om försäljning och sen säger att man ska gå ut och lyssna på Gottsundaborna? undrade en mötesdeltagare.

Annons

– Det är inte säkert att det bli en försäljning om vi inte hittar rätt köpare, men vi måste börja någonstans och jag tror inte att folk hade blivit mindre upprörda om vi hade gått ut och sagt att vi kanske ska sälja, svarade Erik Pelling.

Det bildades en kö av mötesdeltagare som ville ställa frågor till kommunalråden, och den fylldes ständigt på.

Läs ocksåTrollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå"Lendita Lindman, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen, är kritisk till att kommunala Eidar säljer hennes hem i kvarteret Fridhem i centrala Trollhättan.

– Pelling pratar pengar, pengar, pengar, men var finns respekten för oss medborgare? Jag har bott här i 25 år och vill bo här i 25 år till. Här bor folk från hela världen och vi grannar hjälper varandra. Om det här säljs är det stor risk att någon kommer med stora kängor och trampar på oss. Jag blev så ledsen när jag fick höra om det här att jag var tvungen att ringa min vårdcentral, och blir jag så ledsen är nog många andra också ledsna. Ni kommer att höra av mig på ett eller annat sätt! Jag hävdar gräsrötternas rätt till trygghet! sa en pensionerad kvinna boende på Valthornsvägen.

– Självklart ska du höra av dig. Allt bra vi i kommunen vill göra kan vi tyvärr inte göra om vi inte tar hjälp av privata aktörer, men det gäller som sagt att göra det med försiktighet. Allt det du tar upp är sådant vi ska ställa krav om vid en försäljning, sa Erik Pelling.

– Det är massor av människor som har väntat i fem år eller mer för att få bostad här. Ni leker med de här människornas liv! Höjs hyran måste man flytta och blir hemlös. Det är inte roligt att höra att ni tar det här som en tävling, sa en ung man.

Annons

– Det vi har bestämt är att vi ska genomföra den här tävlingen, men hur den ska utformas är inte bestämt. Ni hyresgäster har ett starkt skydd, besittningsskyddet, så det är inte så att man blir utkastad på gatan dagen efter försäljningen. Problemet vi har sett är att hyrorna höjs efter renovering, och där finns tyvärr ingen enkel lösning. Även hos Uppsalahem har det blivit höga höjningar, svarade Erik Pelling.

När mötet var över var det fortfarande många som hade frågor och synpunkter kvar. Några samlades vid scenen för att prata med Erik Pelling. En av dem var Torsten Ericsson, som bor på Valthornsvägen.

– De här lägenheterna är billigast i kommunen. Har vi inte råd att bo här, då har vi inte råd att bo någonstans. Och då blir det ändå en kostnad för kommunen, för vi kommer att behöva bidrag. Jag kan inte bo i tält, sa han till Hem & Hyra och gestikulerade mot sin rullstol.

Fakta: Mer om försäljningsplanerna
  • Kommunen planerar att sälja Gottsunda centrum, Storvreta centrum och omkring 300 lägenheter som i dag ägs av Uppsala Kommuns Fastighets AB (UKFAB).
  • Lägenheterna Gottsunda ligger på Flöjtvägen och Valthornsvägen.
  • Rätt köpare i Gottsunda ska tas fram genom en ”idékoncepttävling” där kommunen hoppas hitta en fastighetsägare som vill förvalta och utveckla såväl Gottsunda centrum som bostäderna. Erik Pelling (S) beskrev det som att de kommersiella lokalerna i Gottsunda centrum ska säljas, medan simhallen, kulturlokalerna och lägenheterna kan säljas.
  • Beslut om hur tävlingen ska utformas och vilka krav som ska ställas tas av kommunstyrelsen i december.
  • Hela processen beräknas ta ungefär två år.
Läs också Gottsunda inte längre särskilt utsatt område: "Det glädjer mig" Oro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre" Hyreshuset som är Jans hem ska säljas - men köparen hålls hemlig

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.