Annons

Strandade hyresförhandlingar för Stockholms allmännytta

Stockholm Hyresförhandligarna mellan de allmännyttiga bostadsbolagen och Hyresgästföreningen har strandat. "Att kräva höga hyreshöjningar mitt under en kris är oförskämt", säger Yngve Sundblad, hyresgäst i Svenska Bostäder, som varit med och förhandlat.
Foto: Peter Lydén
Svenska Bostäders hyresgäster i Kärrtorp får vänta med besked om vilken hyra som ska gälla för 2021.

De lokala hyresförhandlingarna mellan de kommunala bostadsbolagen Familjebostäder, Stockholmshem, Svenska Bostäder och Hyresgästföreningen Region Stockholm har strandat.

De tre kommunala bostadsbolagen yrkade på 2,8 procent i hyreshöjning från den 1 januari 2021. Hyresgästföreningens motbud var en hyressänkning motsvarande -2,8 procent från 1 januari 2021.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Efter tuffa förhandlingar under drygt två månader avslutades förhandlingarna i förra veckan, då parterna inte kunde komma överens. Då låg sista budet från Stockholms stads allmännyttor på 2,4 procent, ett bud som Hyresgästföreningen inte accepterade.

Hyresgästföreningen menar att Stockholms allmännyttor är några av landets största och mest välmående hyresvärdar med god ekonomi och att bolagen inte har påverkats nämnvärt av den pågående pandemin. Däremot har hyresgäster drabbats hårt i spåren av coronakrisen.

Annons

– Det har gått ut enkäter som visar att minst hälften av hyresgästerna är jätteoroliga över sin ekonomi. Att i det här läget kräva så höga hyreshöjningar är inte klokt, och det är väldigt anmärkningsvärt, säger Yngve Sundblad, hyresgäst i Svenska Bostäder och ordförande i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation för hyresgästerna i Svenska Bostäder.

Läs ocksåDe flaggar gult för hyreslättnader i coronaepidemins spår

– De allmännyttiga bolagens uppdrag är att agera för det allmänna bästa. Många hyresgäster har ju förlorat jobb och inkomster. Bolagen och politikerna borde ta hänsyn till detta, speciellt med tanke på att bolagen tillhör en av de få branscher som i princip inte påverkats av krisen, säger han.

Svenska Bostäders vd, Stefan Sandberg säger att den årliga hyreshöjningen används till att underhålla våra fastigheter och skapa trygga utemiljöer i deras bostadsområden.

Annons

– Våra hyresgäster är värda en bra service och bra bostäder, vilket även gäller för kommande generation som vill bo hos oss. Det är därför avgörande att båda parterna framgent tar ett långsiktigt ansvar för att relevanta förutsättningar återspeglas i den årliga justeringen av hyresnivån, säger Stefan Sandberg i ett pressmeddelande.

Läs ocksåUppmaningen till privatvärdar: "Frys hyrorna 2021"

Nu är det upp till Hyresmarknadskommittén att avgöra vad det blir för hyror 2021 för hyresgästerna som bor i de allmännyttiga bolagen.

Fakta: Fakta/Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén, HMK, är en nationell kommitté som prövar tvister i samband med de årliga hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen och de allmännyttiga bostadsföretag som är medlemmar i Sveriges Allmännytta.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.