Annons

Studenter på bostadsjakt luras av identitetstjuvar

Uppsala Glad att ha hittat studentbostad i Uppsala? Grattis! Men var på din vakt. Med bostadsbristen följer skojare som utnyttjar situationen genom att exempelvis stjäla andras identitet.

Drygt 40 000 personer ska under hösten studera i Uppsala. Nu när andra antagningsbeskedet precis kommit startar rusningen efter i bästa fall ett förstahandskontrakt och i sämsta fall en soffa att sova på under de första veckorna.

När Sveriges förenade studentkårer (SFS) gjorde sin bostadsrapport för 2015 var Uppsala en av de städer som blev rödlistade. Något som innebär att nya studenter inte kan räkna med att få bostad första halvåret.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Läget är ungefär likadant i år. Det är svårt för dem som kommer utifrån att hitta någonstans att bo. Det är långa köer överallt, säger Anna Jonsäll, verksamhetsledare på Studentboet.

Studentboet är en bostadsportal för studentbostäder. Projektet startades på initiativ av Uppsala studentkår och finansieras av Uppsala kommun, Uppsala universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet.

Bakgrunden är att bostadsmarknaden i Uppsala länge varit svåröverskådlig och svår att ta sig in på för studenter.

Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

Studentboet jobbar nu med att informera, hjälpa och tipsa. Organisationen samlar alla annonser om andrahandsuthyrning på sin hemsida, granskar innehållet i annonserna och bistår vid behov med juridisk rådgivning.

För kombinationen unga, desperata bostadsökande och stor bostadsbrist gör att en del oseriösa personer tar chansen att utnyttja situationen.

Annons

– En del är benägna att ta risker för att få någonstans att bo. Men även om det känns akut gäller det att ha is i magen, vara vaksam och tänka ´det kommer att lösa sig´. För löser sig gör det alltid till sist på något sätt, säger Anna Jonsäll.

Läs ocksåNya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö"

Identitetsstölder är en form av lurendrejeri som dykt upp i bostadsbristens spår. Det vill säga en person hyr ut en lägenhet han eller hon inte har tillgång till.

Så här kan det låta:

– Jag är ute och reser nu men skicka över 10 000 i deposition om du vill vara säker på att få rummet. Det är många som hör av sig.

Studentboet uppmanar studenterna att se upp för sådana som vill ha pengar innan allt är uppgjort och klart. Eller som kommer på i efterhand att de vill ha flera månadshyror i förskott.

– Betala ingenting förrän ni skrivit kontrakt och sett bostaden eller åtminstone bett en kompis titta till den, säger Anna Jonsäll.

För den som inte lyckats skaffa sig ens en sovplats hemma hos en bekant innan studierna drar igång i slutet av månanden, erbjuder Studentboet akutboende i form av subventionerade platser på ett vandrarhem under de första veckorna.

Annons

Först till kvarnen är det som gäller från det att anmälningarna börjar registreras 10 augusti.

– Så att man i alla fall kan komma hit, sätta igång med studierna och fortsätta leta bostad när man är på plats.

Vad måste göras åt bostadssituationen för studenterna i Uppsala?

– Det behöver byggas mer studentbostäder men även vanliga lägenheter så att inte folk blir kvar i sina studentbostäder när de börjat arbeta i brist på alternativ. Och så behövs det en samlad kö så att det blir lättare att få överblick över vad som finns ledigt.

Läs också Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk" Tranemobon Bengt fajtas för sin tomma lya i Göteborg - "Rena rama Nordkorea" Så länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.