Annons

Studenter protesterar mot höjda hyror

Uppsala ​Höjda hyror har fått studenterna i Flogsta i Uppsala att protestera. Sedan den 1 april betalar Alexandra Clasén nästan 2900 kronor i månaden för sitt studentrum på Sernanders väg. -Det känns inte okej, vi studenter har inte så mycket pengar, säger hon.

​I förra veckan demonstrerade ett 30-tal studenter utanför bostadsbolaget Heimstadens kontor i Flogsta. I samband med det lämnade demonstranterna in namnunderskrifter till bostadsbolaget. Det är bara början, nu har initiativtagarna satt upp namnlistor i alla korridorer och hoppas på att samtliga 2000 studenter i Flogsta skriver på.

Annons
– Hyran höjs hela tiden, men vi får ingenting för det. Många andra som har bättre läge och bättre standard på sina studentrum betalar lika mycket som vi, eller mindre, säger Alexandra Clasén.
Hyran har höjts med 9 procent de senaste åren, bland annan med motiveringen att korridorerna städas en gång i veckan. Men Alexandra Clasén tycker inte att den motiveringen håller.
-Många korridorer städar ju själva, och gör det dessutom bättre, säger hon.
Hon tycker att det är omoraliskt av Heimstaden att ta ut så mycket i hyra av sina hyresgäster.
-Hyran är ju inte oskälig i lagens mening, men det känns inte som att bostadsbolaget har någon koll på vad vi har för situation. De borde vara medvetna om vilken typ av hyresgäster de har, det handlar ju om ett socialt ansvar i slutändan, säger hon.
Johan Sandberg är områdeschef för Heimstaden i Uppsala. Enligt honom är det främst ökade kostnader för el, värme, vatten och sopor som ligger till grund för hyreshöjningen.
-Och städningen är ju också en bidragande orsak. Vi var tvungna att införa det, det fungerade inte när studenterna skulle städa själva.
Har du någon förståelse för att studenterna tycker att 2900 kronor är för mycket att betala i månaden?
-Ja, det har jag. Men samtidigt – i hur många år har inte studielånsbeloppet stått still? Det är jättetråkigt att inte studenterna får mer i studielån, när alla andra kostnader i samhället ökar.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Boende ska skonas från hyressmäll - paus för "rättvisa hyror" Studenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden” Norrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över" Livsfarlig smitta i hyreshus kan ha kommit från rörstumpar och handdukstorkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.