Annons

Succé för fler aktiva

Helsingborg Hyresgästföreningen har haft problem med att få fler aktiva. Nu vänder trenden.
Foto: Gry Berglind

Det har varit ett problem att allt färre blir aktiva. Därför satte Hyresgästföreningen Region norra Skåne upp som mål att öka antalet förtroendevalda med 21 stycken och att få in 83 intresseanmälningar från personer som ville bli aktiv under 2012.

Sedan januari i år har 24 nya förtroendevalda tillkommit och 176 intresseanmälningar har samlats in. Av dem är en fjärdedel under 40 år och resten är jämt fördelade på åldersgruppen 40 och 60 plus.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Viveca Jusélius Starck, som är enhetschef för lokalt utvecklingsarbete i Helsingborg, är entusiastisk inför resultatet.

− Det är fantastiskt att se så många engagerade och intresserade människor som vill så mycket.

Vad har ni gjort rent konkret för att vända den negativa trenden?

Annons
Läs ocksåSå renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt

− Vi ändrade förhållningssätt. Innan var vi duktiga på att berätta om oss och vad vi gör. Nu gör vi tvärtom och frågar medlemmar ”vad vill du bidra med?” Det är ju medlemmarna som ska utveckla verksamheten. Vi har till exempel frågat om medlemmar vill bli aktiva i enkäter, i förhandlingsutskick och värvarna tar upp det när de värvar nya medlemmar.

− Jag ringer personligen upp alla som anmäler sitt intresse och har ett samtal om vad de vill engagera sig i. Allt hänger ju på att personen i fråga hamnar i rätt sammanhang från början.

Vad vill de nya aktiva göra?

Läs ocksåKristin, 28 år, efterlyser fler unga efter ålderschocken: "Det var nästan ingen annan i min ålder"Kristin Westlund, 28 år, förtroendevald i Hyresgästföreningen i Karlskrona.

− De vill allt från odla på gården, prata med värden och med lokala politiker, vara med och förhandla hyran, driva kafé, starta läxläsning och starta stickgrupp.

Hur vill de engagera sig?

Annons

− Förvånansvärt många väljer att engagera sig på det traditionella sättet med styrelsearbete. Men det finns även exempel på engagemang som gäller en sak, som mannen i Kristianstad som just startat läxläsning för ungdomar i sitt bostadsområde.

Sedan årsskiftet har sex nya lokala Hyresgästföreningar bildats och ytterligare tre är på gång.

Läs också Risken finns att vi blir något slags försäkringsbolag

Läs också Så ska trenden vändas - Hyresgästföreningen vill få fler unga förtroendevalda Per fick pengar tillbaka – så kan du upptäcka om din värd höjer hyran utan att förhandla Nu går Hyresgästföreningens klassiska logga i pension - men på Ulfs arm jobbar den vidare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.