Annons

Svårt att få flytta in

Nässjö Ena stunden skulle Maj-Louise Grahn få tillgång till sin nya femrumslägenhet i god tid innan den 1 november. I nästa stund fick hon inte bo i varken den eller sin gamla trerummare.
Från mitten av oktober hjälpte Maj-Louise Grahn till att renovera Maria Gustafsson och Thomas Karlssons gamla femrumslägenhet (se sidan 31). Hon började också att bära in sina saker.
Men i slutet på renoveringsveckan fick hon ett kontrakt från fastighetsägaren Britt-Marie Sällqvist. Mot en efterskänkt hyresskuld skulle hon nu avsäga sig rätten att bo hos Sällqvist.
– Det var en hårsmån från att de skulle ta min son ifrån mig för att jag inte hade tak över huvudet, säger Maj-Louise Grahn.
Då fick kvinnojouren stå för uppehället. Maj-Louise Grahn betalade både skulden och hyran och fick tillåtelse att flytta in, men när hon gjorde ett nytt försök satt det redan en hyresgäst i lägenheten.
Britt-Marie Sällqvist säger att de båda hyresgästerna haft en överenskommelse, men den är okänd för Maj-Louise Grahn.
– Han fick bo två nätter i den lägenhet som hon skulle tillträda. Jag fick hjälpa honom för han hade trott på den där överenskommelsen, säger Britt-Marie Sällqvist.
Hon säger att det varit problem med Maj-Louise Grahns hyresbetalningar, därför har hon en överenskommelse med socialtjänsten om utformningen av hyreskontraktet. Men en sådan överenskommelse förnekar Maj-Louise Grahn med kraft.
På internet ligger femrumslägenheten i Södra Målen för uthyrning från 1 november.
– Den får väl ligga kvar, för jag får ju se om hon klarar hyran, säger Britt-Marie Sällqvist.
 
Fotnot: Maj-Louise Grahn har nu flyttat till en lägenhet i Nässjö. Då hon flyttade från Södra Målen kom hon i handgripligt bråk med fastighetsägaren och både socialtjänst och polis fick tillkallas. Händelsen är polisanmäld.

Annons
Fakta: Tillåtet och förbjudet

En hyresgäst får sägas upp av i huvudsak två skäl: störningar och bristande hyresbetalningar. En person som har en hyresskuld kan förlora hyresrätten, men återta den om skulden betalas inom tre veckor. Det går inte att avtala i förväg om förverkande av hyresrätten om hyran är försenad.

 

Detta har hänt

Turerna kring den lägenhet som både Maj-Louise Grahn och paret Gustafsson/Karlsson bott i är många.

27/7 Maria och Thomas säger upp femrumslägenheten och flyttar ut någon dag senare. Eftersom de har dubbla hyror gör de upp om att få dela upp oktoberhyran på två tillfällen.

September Maj-Louise som bor i en trea på samma gård skriver kontrakt på lägenheten från 1 november. Hon får löfte om att flytta in innan 26 oktober då nästa hyresgäst ska flytta in i hennes gamla lägenhet.

20–21/10 Maria och Thomas kommer för att hämta resten av sina saker och städa. Då är låset bytt. Efter att ha pratat med Hyresgästföreningen beslutar de sig för att inte betala den resterande hyran eftersom hyresvärden Britt-Marie Sällqvist återtagit besittningen över lägenheten. Parets saker är utburna i ett garage och papper och annat fattas.

21/10 Maj-Louise får ett kontrakt där det står att hon avstår rätten att få bo i någon av Sällqvists lägenheter.

26/10 Den hyresgäst som skulle flytta in i Maj-Louises trea får sova i femman.

27/10 Maj-Louise får löfte om att flytta in i femman så fort hon betalt novemberhyran.

28/10 Maj-Louise får två nya kontrakt, ett om att hon kan flytta in 31/10 och ett om att hon blir avhyst om hon är försenad med hyran max en dag.

30/10 Efter att ha betalt hyran börjar Maj-Louise bära in sina saker i den nya lägenheten. Då sitter den hyresgäst som ska flytta in i trean redan där.

31/10 Maj-Louise får per telefon veta att hon ska vara ute ur båda lägenheterna klockan tolv, annars kommer hennes saker att bäras ut därifrån. Hon flyttar alla sina saker till den nya lägenheten och den nya hyresgästen bär ut sina saker.

Läs också Guide till hemförsäkringar Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad Therese flyttade 500 meter - flyttfirman tog 9 timmar på sig och förstörde hennes möbler Örebro: Hyresgästföreningen flyttar in till stan – "Ivriga" Järfälla lockar fler än Stockholm: "Allting är nära" Här vill de flesta bo: Göteborg vinnare – Stockholm förlorare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.