Annons

Svårt att nå låginkomsttagare och ut­ri­kes föd­da

Västra Götaland I en del av Biskopsgården är bara 21 procent av hushållen medlemmar i Hyresgästföreningen. Femhundra meter norrut är siffran nära 60 procent.
Foto: Magnus Åsblad
Abdi Abdikadir är ordförande i den lokala föreningen Dim- och God­vä­ders­ga­tan.

”Nej, varför ska jag vara med där? Jag har inga problem med Bostadsbolaget.”

”Jag är medlem, men jag vet faktiskt inte riktigt vad Hyresgästföreningen gör.”

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Svaren som Hem & Hyra får på Dim- och Godvädersgatan i Biskopsgården är typiska. Här är bara ett av fem hushåll med i Hyresgästföreningen: att jämföra med nästan sex av tio en halv kilometer norrut.

Abdi Abdikadir är ordförande i den lokala hyresgästföreningen.

– Många människor här saknar tradition av att vara med i föreningar över huvudtaget. En del tror att Hyresgästföreningen är ett försäkringsbolag. Det finns en stor informationsbrist här, säger han.

Läs ocksåMinusbudget på tio miljoner klubbad i StorgöteborgHyresgästföreningen region Västra Sverige har haft höstfullmäktige och antagit budget och verksamhetsplan för 2024 och 2025.

De senaste åren har Hyresgästföreningen i västra Sverige vuxit.

Annons

Man ligger stadigt över 70 000 medlemmar, och i hela regionen är ungefär fyra av tio hyresrättshushåll medlemmar i Hyresgästföreningen.

Men bakom den siffran döljs stora geografiska skillnader. Till det finns flera förklaringar, men generellt har Hyresgästföreningen svårare att nå utrikes födda och låginkomsttagare. Tony Praetorius, chef för medlemsutveckling, säger att språksvårigheter och sviktande ekonomi är de viktigaste förklaringarna.

Läs ocksåStarkt stöd för omvald Ronny Bengtsson i Storgöteborg

– Språket är oerhört viktigt. I en del områden är det många som inte pratar mycket svenska alls. Då är det svårt att berätta om vad vi gör.

– En annan faktor är ju pengar. Vi märker ju tydligt att det är svårare att få in lågin­komsttagare som medlemmar. Det är allvarligt, för det betyder att vi tappar dem som skulle behöva Hyresgästföreningen mest.

På sikt är det nödvändigt att få in mer språkkunskaper i Hyresgästföreningen, tror Tony Praetorius. Dessutom behöver man satsa mer på de lokala föreningarna, utan i områdena.

– Finns det en aktiv lokalförening på området är det lättare att rekrytera medlemmar.

Annons

Abdi Abdikadir tror för sin del att vissa av hyresgästerna på Dim- och Godvädersgatan har orealistiska förväntningar på vad Hyresgästföreningen kan göra.

– Vi måste vara extremt raka i vår kommunikation: Det här har du rätt till, det här kan vi hjälpa dig med. Betalar man 75 kronor i månaden vill man ju se vad man får för pengarna.

LÄS MER:

Samma mönster syns också i Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg.

Läs också Tio år efter striden: Pennygången tvingade Hyresgästföreningen att tänka nytt Han går i täten för 67 000 västsvenska hyresgäster: "Vi måste kunna ha högt i tak" Storgöteborg mobiliserar inför valet – medlemsökning i fokus för Västra Sverige

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.