Annons

Svenska Bostäder: Vi kommer att polisanmäla

Stockholm Den nya strängare lagen är redan här. Och den slår både mot otillåtna andrahandsuthyrningar och svarta affärer. Men alla bostadsbolag har inte bestämt hur de kommer att förändra sina rutiner i framtiden.

Hem & Hyra har kontaktat flera bostadsbolag i Storstockholm för att få veta hur de ställer sig till de nya reglerna. Otillåten uthyrning och svarta affärer kan leda till både omedelbar uppsägning av hyreskontraktet och till och med fängelse i mer ­extrema fall. Hyresgäster behöver till exempel inte varnas innan de sägs upp på grund av otillåten uthyrning längre. Men många bostadsbolag väntar med att dra slutsatser kring den nya lagen.

De stora allmännyttorna i Stockholm har dock förberett sig. Birgitta Gradin, bostadssamordnare på Svenska Bostäder, berättar hur ­bolagets vd-stab arbetat med utredningar av ­affärer där stora spektakulära lägen­heter stått i centrum, och som slutat i rättsliga processer. Och hon säger att man ska arbeta efter den nya lagen. ­Rättegångarna har i och för sig dragit ut på tiden när det gällt speciella lägenheter. Och Svenska Bostäder har drivit dessa rättsfall trots att de godkänts långt tillbaka i tiden, krävt externa ­juridiska ombud och därmed kostat mycket ­pengar. Samt haft en osäker utgång.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Upptäcker man fel så får man ta tag i det hur gammalt det än är. Vi har ­bestämt oss för att arbeta efter den nya lagen. Och vi har tänkt oss att polisanmäla, säger Birgitta Gradin.

Annons

På hyresnämnden förbereder man sig på att det kan komma bli fler ansökningar och att det kan bli ett problem. Från 2016 har man legat efter i hanteringen.

– Sedan augusti avgör vi fler fall än vad som kommer in. Men det är en bräcklig prognos, säger nytillsatte myndighetschefen Johan Rosén.

Annons
Läs ocksåAnonym tipstjänst för hyresgäster - nytt sätt att jaga svarta kontrakt: "På gränsen till angiveri"
Läs också Johannas ockervärd behöll egen nyckel: ”Åt vår mat och gick in i vårt sovrum” Säljare krävs på 2,2 miljoner – sålde svartkontrakt Skyllde på otrohet för att slippa vräkning – gav upp i hovrätten Politiker anklagades för svartuthyrning - fick rätt genom 16 år gammalt löfte

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.