HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Sverige petas – har inte längre lyckligast grannar

Nyheter För två år sedan var Sverige det land där flest trivdes och kände tillhörighet i grannskapet. I år backar man till en tredjeplats i bostadsutvecklaren Bonavas undersökning.
Finländare är inte bara världens lyckligaste folk, de är också mest nöjda med sitt grannskap.

Att känna sig trygg är den klart viktigaste faktorn för ett lyckligt grannskap. Det visar en internationell undersökning som bostadsutvecklaren Bonava utfört bland 8 582 personer i åtta europeiska länder, för att utröna hur väl människor trivs där de bor.

För två år sedan toppade Sverige listan, med ett lyckoindex på 79 av 100. I år har svenskarna backat till en tredjeplats, med Finland och Danmark i topp. Det gör vår granne i öst till det land där flest trivs och känner tillhörighet i bostadsområdet.

Läs ocksåLär känna grannen – och lev längre

En anledning till utvecklingen är att finländare och danskar blivit betydligt lyckligare i sitt boende de senaste åren – den andra är att svenskarna blivit något mindre nöjda. Vårt land är också det enda i undersökningen där den upplevda lyckan minskat sedan förra undersökningen.

Annons

– Grunden för trivsel är att människor klarar sin vardag praktiskt. Men om vi vill bygga starka och lyckliga grannskap krävs även en känsla av trygghet, kontakt mellan grannar och en bra atmosfär, vilket i sin tur ger området ett gott rykte, säger Clara Westman, chef för kundinsikter på Bonava.

Förutom trygghet är god stämning och en livsmedelsaffär på bekvämt avstånd mest avgörande för lycka i grannskapet. Även promenad- och cykelstråk samt grönområden värderas högt.

Annons
Läs ocksåForskaren om bilden av Gottsunda: "Viktigt med flera olika slags berättelser"Halvkroppsporträtt på Karin Backvall, forskare, som står intill en bokhylla på Institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet. Karin Backvall har forskat om stigmatisering med utgångspunkt i mediebilden av stadsdelen Gottsunda i Uppsala.
Fakta: Så lyckliga är vi i vårt grannskap
 1. Finland, 82 (73)
 2. Danmark, 79 (74)
 3. Sverige, 78 (79)
 4. Tyskland, 77 (74)
 5. Norge, 77 (73)
 6. Lettland, 76 (72)
 7. St Petersburg (Ryssland), 73 (66)
 8. Estland, 73 (65)

Indexet löper mellan 0 och 100. Siffrorna inom parentes gäller förra undersökningen.

Källa: Bonava

Fakta: Viktigast för ett lyckligt grannskap
 • Att det känns tryggt att vara i.
 • God stämning och atmosfär.
 • Livsmedelsaffär på bekvämt avstånd.
 • Promenad- och cykelvänligt.
 • Parker och grönområden.

Källa: Bonava

Läs också Hyresvärden får nej igen – utpekade gängbröder kan bo kvar i lägenheten Knuffade och skrek åt sina grannar – kvinna blir uppsagd för andra gången av Uppsalahem Macheteman bar kniv i domstolen – terrorn fick grannar att flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.