Annons

Sveriges första stadsdelsmamma

Helsingborg Nawal Bakrawi är unik. Hon är stadsdelsmamma. Ett koncept som Helsingborg är först ut med i landet. Inspirationen kommer från Danmark.

Helsingborg fick idén från Danmark där stadsdelsmammor finns på flera håll. På kommunens initiativ finns sedan cirka ett år en grupp på Planteringen och nyligen startade ytterligare en på Drottninghög. Stadsdelsmammornas uppgift är att lyssna, vägleda, stötta andra kvinnor, och deras familjer, i allt från fritidsaktiviteter till kontakter med myndigheter. Nawal Bakrawi har varit med från början på Planteringen.

Varför behövs det stadsdelsmammor?
– För att se andra kvinnor. Livet blir så mycket bättre om man kommer ut och får kontakt med andra. Många kvinnor kan bli sittande ensamma hemma. Vi vill stärka relationerna mellan de som bor här.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Planteringen ligger i södra Helsingborg och här finns framför allt hyresrätter. Flera olika nationaliteter finns representerade. Navet för stadsdelsmammorna och områdets invånare är ”Lilla Stugan”, en liten lokal i centrat.

Stadsdelsmammorna har gått utbildning med ämnen som skolsystemet, vägar till myndighetskontakter, hälsa, stöd i barnuppfostran och sätt att fixa fritidsaktiviteter. Här trivs Nawal Bakrawi riktigt, riktigt bra, med att stärka området och kvinnorna men också sig själv.

Annons

– Jag har lärt känna mitt område så mycket mer och jag tycker om när saker blir bättre. Och utveckling, det gillar jag.

Läs ocksåSå renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt

Hon uppskattar att hon nu känner hundra kvinnor i sin stadsdel men lyfter fram vad alla stadsdelsmammor åstadkommer tillsammans.

Kommunen tycker att konceptet med stadsdelsmammor har slagit väl ut och vill sprida det.

Annons

Tips till andra som vill starta?
– Våga gå ut och prata. Jag trodde det skulle bli svårt att få med sig andra, men jag är förvånad, det var det inte! Nu bryr vi oss mycket om varandra. Och folk är nyfikna och intresserade. Vi måste stärka relationerna för att stärka samhället.

Läs ocksåNu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende”En tvådelad bild. Ena delen visar en äldre kvinna och en yngre man som står tätt intill varandra. och ler båda två. De är klädda i stövlar och handskar. Den andra delen visar gurkor.

Porträttet på Nawal Bakrawi är tidigare publicerat i Hem&Hyra/norra Skåne/ nummer 5 och är här nedkortat.

Läs också Kyl och frys förstördes av kvarlämnad mat – hyresgäst krävs på 100 000 kronor Här jobbar lokalbefolkningen stenhårt för att undvika polisens lista: ”Idrott kan vända trenden” Äntligen post i brevlådan – men det tog nio månader

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.