Annons

Tandläkarmottagning blir lägenheter

Kinda Kindahus har svårt att hyra ut lokaler och väljer att bygga om flera till lägenheter. Bland annat skapas två nya lägenheter i centrala Kisa.
Foto: Jenny Knutsson
Här byggs en lokal på bottenvåningen om till två lägenheter.

— Det är fler och fler lokaler som står tomma här i Kisa, det finns ingen efterfrågan. Då är det bättre att göra en lite större investering och få det uthyrt, säger kommunala stiftelsen Kindahus vd Jan Skarin.

Det handlar om en lokal på bottenvåningen i det så kallade ”Bananhuset” på Rådmansgatan. Huset kallas så på grund av dess böjda form som påminner om en banan. I lokalen bedrevs tidigare tandläkarverksamhet som nu har lagts ner.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

— Vi gör två lägenheter. Det blir lite större tvåor på 65 kvadrat ungefär styck, berättar Jan Skarin.

Ombyggnationen kostar drygt en miljon kronor per lägenhet.

— Det är inte särskilt billigt. Men vi räknar med att lägenheter kommer funka bättre över tid än lokaler.

Annons
Läs ocksåKommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam”Lorents Burman (S) och en bild över Northvolt.

”Bananhuset” ligger ett kvarter från torget i Kisa och Jan Skarin tror att det centrala läget kommer att göra lägenheterna relativt lättuthyrda trots att hyrorna blir högre än för äldre lägenheter.

Kindahus har byggt om lokaler till lägenheter tidigare och Jan Skarin ser gärna att den utvecklingen fortsätter.

— 25 procent av vår uthyrningsbara yta är lokaler och det vill vi inte ha egentligen. Det är alldeles för mycket. Tio procent hade varit mer lagom. Ett bostadsföretag ska ju hålla på med bostäder, säger han.

Läs ocksåMögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksidaEn barnsäng i en vindsskrubb utan fönster, ett nedgånget hus och en madrass mitt i ett kök.

Kindahus har lämnat in en ansökan om bygglov till kommunen och sedan väntar upphandling av arbetet.

Annons

— Sen kör vi i gång och förhoppningsvis ska det vara klart för inflyttning 1 april, säger Jan Skarin.

Dessutom byggs en lokal vid torget i Rimforsa om till lägenhet.

— Det blir en tvåa på 50 kvadrat, säger Jan Skarin.

Läs också 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig" Tillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.