Annons

Tanumshede för litet för bostadsrätter – nybygge blev hyreshus

Tanum Planen var att det skulle bli bostadsrättslägenheter. Men intresset var för lågt och bostäderna blev istället hyreslägenheter. Då fylldes husen snabbt.
Foto: Kajsa Wedberg
Trots höga hyror fylldes de nya husen i centrala Tanumshede redan på inflyttningsdagen. Behovet av hyreslägenheter är stort.

Den första september var det inflyttningsdag i det nya bostadsområdet Kattedaben i centrala Tanumshede. Det är den privata värden PeO Hedemyr som står för bygget av 22 lägenheter, bara ett stenkast från Ica-butiken som hans familj startade. Numera är har affären nya ägare, men Peo Hedemyr äger fastigheten.

PeO Hedemyr  berättar att när bygget planerades var det bostadsrätter, lägenheter med insats, som var tanken. Men försäljningen gick trögt. Det fanns inte intresse för att köpa sin bostad. Istället fick det bli hyreslägenheter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi insåg att Tanumshede är för litet för bostadsrätter, säger Peo Hedemyr.

Men när man bestämde sig för att hyra ut lägenheterna istället för att sälja dem, då blev det fart.

– Ja, det har gått över förväntan,säger PeO. Trots att det är relativt höga hyror har de gått åt. En trea kostar 9 600 kronor per månad, en tvåa 8 600. Det är dyrt att bygga och vi har valt bra material. Och de som valt att flytta in verkar uppskatta det.

Annons
Läs ocksåKommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam”Lorents Burman (S) och en bild över Northvolt.
Det nya bostadsområdet har fått gatunamn som visar vem som ligger bakom bygget.

Husen är helt byggda av trä och är arkitektritade. De är rödmålade för att passa in i Tanumshedes äldre bebyggelse.

– Det var arkitektens tanke med färgsättningen, att de skulle passa in i en gammal bondebygd, säger PeO.

I dag har man bara två tomma lägenheter, tvårummare på 64 kvadratmeter.

Läs ocksåMögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksidaEn barnsäng i en vindsskrubb utan fönster, ett nedgånget hus och en madrass mitt i ett kök.

Det är främst åldrarna 55+ som valt att flytta in i de nya husen, berättar PeO. Man han säger att även några yngre bor där. Bland de äldre är det flera som bott i villa tidigare, som de sålt för ett bekvämare liv i lägenhet och närhet till all service som affärer, apotek och liknande. Tanumshede växer som samhälle och en ordentlig satsning har gjorts för att fräscha upp centralortens centrum. PeO Hedemyr säger att det finns ytterligare mark bakom de nybyggda husen, där man planerar fler bostäder. Han kan dock inte säga när det är dags att börja bygga.

Annons

– Nej, det ligger längre fram i tiden. Men jag är positiv till att fortsätta bygga och utveckla, säger han.

 

Läs också 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig" Tillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.